Volvo вгражда система срещу сблъсъци с кенгуру

Уникална система ще се появи скоро в автомобилите на Volvo. Компанията работи по създаване на технология, която отстранява една от най-честите причини за инциденти в Австралия – сблъсъците с кенгуру.

По данни на Националната асоциация за пътищата и собствениците на автомобили, всяка година в Австралия се случват над 20 хиляди сблъсъка на различни превозни средства с кенгура. В резултат на това застрахователните компании плащат над $75 млн., много хора умират или получават сериозни травми.

Eксперти по системата за безопасност във Volvo Cars вече са в Австралия, където изследват поведението на кенгурата в тяхната естествена среда. Събраните данни ще бъдат използвани за създаване на първата в света система за откриване и предотвратяване на сблъсъци с кенгуру, която автоматично ще спира автомобила в случай на опасност от удар.

Системата се разработва на базата на технология City Safety, която се използва успешно в новите автомобили на компанията. С помощта на радар и високо-чувствителна камера, City Safety позволява точно да се фиксират други машини, колоездачи и пешеходци в близост до автомобила – както през деня, така и през нощта.

Определяйки опасното направление на движение на пешеходец или кенгуру, системата ще подава сигнал към спирачната система в рамките само на 0,05 секунди. За сравнение, човешката реакция е 1,2 секунди, подчертават от Volvo Cars.

Коментари по темата: „Volvo вгражда система срещу сблъсъци с кенгуру”

добавете коментар...

  1. Pedal

    Интересно ми е ако някой се движи зад теб, без тази система какво се случва.

Коментар