AMD „пенсионира” драйверите Catalyst

AMD Catalyst Control Center (CCC) е препроектиран и вече се нарича Radeon/FirePro Settings

AMD Catalyst Control Center (CCC) е препроектиран и вече се нарича Radeon/FirePro Settings

Наскоро AMD съобщи за сформиране на нова организация в рамките на компанията, с фокус върху вертикалната интеграция на всичко, свързано с графиката. Групата Radeon Technologies обхваща всички важни точки във визуализацията и гейминг индустрията, като DirectX 12 и виртуална реалност, и се ръководи от ветерана и архитекта на графичната индустрия Раджа Кодури.

Целта на екипа е непрекъснато да подобрява параметъра производителност на ват с нови GPU и се грижи за това софтуерът, поддържащ графичните процесори на AMD, да е от световна класа. Първият резултат на Radeon Technologies е обновяването на стратегията за софтуера. Тъй като това е основният начин, по който хората взаимодействат с продуктите на AMD, новият софтуер е с най-висок приоритет в пътните карти на компанията.

AMD поставя много голямо ударение върху софтуера. В последните 20 години драйверът на графиката еволюира далеч отвъд това да бъде само драйвер. Той е цяла съвкупност от софтуер, важен за геймърите, разработчиците на игри, професионалистите и всички, които използват AMD графични продукти.

„Сега ние имаме потребителски интерфейси, библиотеки, инструменти и приложения, окомплектовани в това, което наричаме драйвери. Този голям  набор от софтуер е еволюирал в една мини графична операционна система. Със създаването на Radeon Technologies Group, ние решихме да наречен тази мини система Radeon Software”, поясниха от компанията.

По същество, AMD „пенсионира” драйверите Catalyst. Това бележи края на една ера в графиката и началото на нова, която се характеризира с „потопяваща” работа с компютрите, с милиарди пиксели. Новата ера, обявена от AMD, започна на 2 ноември, когато бе въведен Radeon Software Crimson Edition.

Промяната е всеобхватна. Това, което досега беше известно като AMD Catalyst Control Center (CCC), е препроектирано и вече се нарича Radeon/FirePro Settings. С новия дизайн AMD се фокусира върху начина на работа, формата и функционалността.

Radeon/FirePro Settings има модерен потребителски интерфейс, който е опростен, изчистен и интуитивен, и се стартира значително по-бързо от своя предшественик. Предвидени са нови характеристики като:

  • мениджър на игрите (Game Manager);
  • предварителни настройки на качеството на видеото (Video Quality);
  • интегриране със социалните мрежи;
  • опростени EF начални настройки;
  • табулатор за системни известия.

Radeon Software Crimson Edition ще стане достъпен за изтегляне от  всички потребители до края на годината, уточниха от компанията. В близките седмици се очакват още новини, свързани с радикалната промяна в графиката на AMD.

Коментари по темата: „AMD „пенсионира” драйверите Catalyst”

добавете коментар...

  1. Яяя

    Аз съм доста доволен от опен сорс драйвърите на ати за линукс, не знам от какво се оплаквате толкова и от драйвърите и от картите.

  2. физик

    Ми то хубаво, ама вземете подобрете и най-важното – драйверите. Както вече отбелезаха преди мен, вместо да се занимават с вторични проблеми, да се фокусират върху основните проблеми, т.е. проблем – КАЧЕСТВЕН драйвер, който поддържа както трябва основните Операционни системи. Питам се кога ще изкарате качествен драйвер за Линукс, който да не е пълен с бъгове и да поддържа всички излезли OpenGL стандарти плюс OpenCL?

  3. mhm

    Пак си остават боклуци, никога няма да си взема ати видео повече.

  4. Ваню

    Нужно ми е да имам качествени драйвери, а НЕ интегриране със социалните мрежи, табулатор за системни известия и приложения за четкане на зъби и други измишльотини от луди маркетингови глави.

    Ако искат революция от AMD да подкрепят и развиват SteamOS, а не да се заниват с глупости. На хората им трябват драйвери, на програмистите библиотеки и API интерфейси и това е – ВСИЧКО останало е НЕНУЖНО, баласт и боклук.

Коментар