40% от трудоспособните българи не работят

Годишно от пазара на труда в България отпадат 30-40 хиляди заети, по данни от проучване на БСК, изнесени на форум в Пловдив

Годишно от пазара на труда в България отпадат 30-40 хиляди заети, по данни от проучване на БСК, изнесени на форум в Пловдив

Около 40 на сто от сънародниците ни в трудоспособна възраст не работят изобщо, съобщи Българската стопанска камара (БСК) по време на форум за регионалния пазар на труда, който се провежда в Пловдив.

Тревожен също така е фактът, че повече от половината висшисти у нас работят на длъжности за завършили средно образование. Освен това годишно от пазара на труда отпадат 30 – 40 000 заети, сочат данните.

Всяка година страната ни напускат 40 000 младежи, сред които са и 20% от абитуриентите, коментира Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите в БСК.

„С годините наблюдаваме потомствена безработица. Близо 870 000 българи нито учат, нито работят. 300 хиляди от тях са младежи”, посочи Томов.

Данните на работодателската организация показват още, че 41% от учениците над 15 г. са функционално неграмотни, 770 хиляди българи са без средно образование, 35% от които са на възраст до 25 г.

Половината от работодателите имат сериозен проблем с намирането на подходящи хора за ключови позиции, алармира БСК. Остър дефицит се отчита за 190 професии и длъжности, за които е нужно средно образование.

Има „глад” за техници, технолози, механици, заварчици, стругари, шофьори, кранисти, готвачи и др. Икономиката се нуждае от висшисти в областта на информационните и високите технологии, инженери, бизнес анализатори и финансисти, сочи анализът на БСК.

Коментари по темата: „40% от трудоспособните българи не работят”

добавете коментар...

  1. Чичу Пичу и Лелини

    Кой ще иска да работи като нема нормални зарплати?

    На тези 40% от хората явно им е дошъл акъла. Да не се дава некой си да ги шиба за без пари. Фирмаджиите са се самозабравили много шибат и почти нищо не плащат 🙂

  2. harry

    dreme mi na patoka

  3. dArvoto

    Am4i ko….kat nemA arbota taj sa e. Bojko e vinoven.

Коментар