Предадоха 50 GB/s с помощта на светлина

Китайски учени извършиха истински пробив в предаването на данни чрез светлинен сигнал. С помощта на усъвършенствана технология VLC (visible light communication), известна още като Li-Fi, е постигната скорост от 50 гигабайта в секунда, съобщи порталът Fareast Gismos.

Постижението на китайския екип е абсолютен световен рекорд. Проектът се финансира от Министерство на информационните технологии на Китай.

Предишният рекорд принадлежеше на мексикански учени, които предадоха данни със скорост 10 гигабайта в секунда (GB/s) чрез видима светлинна комуникация.

Технологията VLC е една от най-перспективните в сферата на безжичното предаване на информация. Тя се отнася към зелените технологии, тъй като не оказва никакво вредно влияние върху хората и околната среда.

Освен това VLC консумира многократно по-малко енергия отколкото съществуващите устройства за безжично предаване на данни. В допълнение, VLC има по-високо ниво на защита от Wi-Fi, тъй като прихващането на радиосигнал е по-лесно, отколкото на светлинен.

И най-важното – внедряването на глобална VLC мрежа ще изисква десетки пъти по-малки инвестиции, отколкото на аналогична мрежа с Wi-Fi или друга подобна технология.

Информацията се предава по въздуха с помощта на светлинни лъчи, а като източник може да се ползва всяка осветителна лампа. Намирайки се в офиса или у дома, потребителят може да влезе в интернет, като се включи буквално към лампата и получава от нея информация с много висока скорост.

50 гигабайта в секунда означава, че свалянето на филм с високо качество ще отнема само 0,3 секунди. Цифровата дистрибуция на игри и съдържание ще премине на следващо ниво, а заедно с това и всички съществуващи облачни услуги.

Коментар