Облакът се връща към ръстове от над 50%

Темповете на ръст на облачните бизнес услуги се ускориха през последните месеци

В последните месеци се наблюдава повишена динамика в облачните бизнес услуги

Темповете на ръст на световния пазар на облачни услуги отново се увеличиха и вече превишават 50%, по последни данни на анализаторската компания Synergy Research Group.

В периода юли-септември 2015 г. продажбите на услуги за внедряване на облачни инфраструктури – решения от типа IaaS, PaaS, частни и хибридни системи – възлизат на над $6 млрд., което е повече от 50% спрямо същия период на предходната година.

Повишената динамика на пазара се наблюдава за второ поредно тримесечие, а темповете на растеж надвишават 50% за първи път от последното тримесечие на 2013 г. Обемът на пазара достига 21 млрд. долара за последните 12 месеца.

Приходите от продажби на услуги за внедряване на облачни инфраструктури превишават $6 млрд. през третото тримесечие

Приходите от продажби на услуги за внедряване на облачни инфраструктури превишават $6 млрд. през третото тримесечие

Най-големият доставчик на облачни бизнес услуги е Amazon Web Services (AWS) с пазарен дял над 30% през третото тримесечие на 2015 г. Microsoft и Google обаче изпреварват лидера по скорост на увеличение на приходите, която при двете компании превишава 100% за година.

Четирите водещи играчи – AWS, Microsoft, IBM и Google – контролират над половината от приходите на пазара за облачни услуги, а бизнесът им нараства по-бързо, в сравнение с останалите.

Synergy Research Group прогнозира, в началото на 2014 г. пазарът на облачни услуги ще започне да отслабва, поради агресивната ценова конкуренция между компаниите, както и поради укрепването на долара.

В момента се наблюдава нарастваща активност в използването на облака, но пазарът все още се намира на ранен етап от своето развитие, отбелязват анализаторите.

Коментар