Важно е университетите да работят с бизнеса

Целият бранш може да даде стойност в образованието по бизнес софтуер, заяви д-р Наталия Футекова, основател на ERP Academy

Целият бранш може да даде стойност в образованието по бизнес софтуер, заяви д-р Наталия Футекова, основател на ERP Academy

Младите хора следва да търсят съвременните професии, в които биха могли да се реализират, както и онези университети, които работят съвместно с бизнеса. Това заяви д-р Наталия Футекова, управляващ съдружник в ERP.BG и основател на ERP Academy – образователна институция, която съвместно с ВУЗФ стартира първата магистърска програма по бизнес софтуер у нас.

„В тази програма влизат SAP, Microsoft, Oracle, ERP.BG, Балкан Сървисис, Тийм Вижън България и много други, като идеята е целият бранш да може да даде стойност в образованието”, посочи Футекова в лекцията си на форума за кариерно развитие в ИТ сектора TechDojo.

„Още докато учите е хубаво да започнете да стажувате”, посъветва обучителят Биляна Панталеева от ERP Academy, като подчерта, че преди това е нужно да се проверят финансовите параметри на компанията, в която младият човек ще трупа опит.

Специалистът по бизнес софтуер е нова и много търсена професия, допълни Пантелеева. По нейните думи, при избора на университет е изключително важно да се проучат сключени договори с фирми и възможностите за осигуряване на работа след завършване, както и преподавателите да са практици, а не само теоретици.