Нова технология предпазва най-уязвимите на пътя

Continental разработи технологична иновация, която може да подобри безопасността на пътя

Continental разработи технология за автомобили, която може да подобри безопасността на пътя

Нова технология на германската компания Continental позволява на автомобилите да се свързват безжично с останалите участници в движението и да обменят актуална информация за позицията на всеки от тях. Целта на Vehicle-to-X, или V2X, е да бъдат предовратени потенциални сблъсъци или значително намалена силата на удара в случай на инцидент.

Превозно средство, оборудвано с технологията V2X, може да обменя информация с останалите участници в движението, които имат смартфон или специален трансмитер. Позицията и предвиждането на поведението на всички уязвими участници в движението се изпращат като анонимно директно съобщение през V2X системата до превозното средство.

Входящите съобщения се обработват за по-малко от 0,1 секунда. След тяхното получаване системата за контрол на автомобила решава дали шофьорът трябва да бъде уведомен и дали е необподима някаква намеса в динамиката на автомобила.

Тъй като локализацията с GPS на пешеходеца не е достатъчно прецизна, фокусът при бъдещите подобрения е насочен върху изчисляването на относителната позиция и предсказване на потенциалното му разположение на пътя. След това информацията ще бъде синхронизирана с данни от другите сензори на автомобила преди да бъдат активирани спирачките. По този начин се подобрява разпознаването на обекти и класификацията им.

„Комуникациите на близки разстояния могат да изиграят ключова роля и по този начин да ни приближат към нашата цел за шофиране без инциденти на пътя”, коментира д-р Бернхарт Клумп, директор на бизнес направление „Пасивна сигурност и сензорни системи” в Continental.

Взаимодействието между две превозни средства или между кола и друг участник в движението става чрез стандарта за специална директна връзка WLANp. Смарт устройствата вече разполагат с WLAN връзка и чрез леки промени в чипа за комуникации ще могат да бъдат пригодени за обмяна на V2X съобщения с колите през WLANp.

Едно от големите предимства на комуникацията на къси разстояния – от 300 до 500 м – е краткият период за реакция. А това е от основно значение за обмяната на информация, свързана с безопасността като позиция, движение и действие на спирачките на автомобила.

В България произшествията с пешеходци на пътя като процент от всички ПТП през 2014 г. се увеличават спрямо предишната година до 30,1%. От тях 22,7% имат фатален край, а 23,8% са ранените. Други 5,4% произшествията са свързани с велосипедисти – група от участници в движението, която ще се увеличава в бъдеще.

Коментар