ЦЕРБ завърши проект за 2 млн. лв. в Гърция

ВЕЦ Кастраки е открита през 1969 г. и има производствената мощност 320 MW

ВЕЦ Кастраки е открита през 1969 г. и има производствената мощност 320 MW

Българското предприятие Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ) завърши проект за 2 милиона лева за гръцката НЕК. Ремонтиран е генератор в една от най-големите водноелектрически централи в южната ни съседка – ВЕЦ Кастраки.

ЦЕРБ възстанови напълно съоръжението за период от 7 месеца и го въведе в експлоатация. Ремонтът увеличи мощността на генератора с 10%, съобщиха от българската компания.

Възложител на поръчката е националната електрическа компания на Гърция, Public Power Corporation, която има 99,7% пазарен дял и снабдява с електричество приблизително 7,4 милиона потребители.

ЦЕРБ работи с Public Power Corporation от 2007 г. Ремонтирала е генератор за ВЕЦ Кремаста (част от най-големия хидровъзел в Гърция), както и генератори за ТЕЦ-ове на о-в Родос, о-в Лесвов и о-в Крит.

ВЕЦ Кастраки е открита през 1969 г. Производствената й мощност е 320 MW (мегавата), като разполага общо с 4 генератора по 80 мегавата. Произвежда средно по 598 GWh (гигаватчаса) електричество годишно.

За сравнение, една от най-големите водноелектрически централи в България, ПАВЕЦ Белмекен, има инсталирана мощност от 375 мегавата и произвежда по 570 гигаватчаса електричество на година.

ЦЕРБ е най-голямото българско предприятие за диагностика, ремонт и поддръжка на електрически машини и съоръжения. Над 70% от дейността на компанията е в чужбина.

Коментар