Seagate дава още 15-20 години живот на HDD

Твърдите дискове ще останат актуални, докато цените на SSD-та не паднат до тези на HDD

Твърдите дискове ще останат актуални, докато цените на SSD не паднат до тези на HDD

Твърдите дискове (HDD) ще останат на пазара още 15-20 години, прогнозира финансовият директор на Seagate, един от основните HDD производители. В близките години тези устройства ще усвоят нови технологии и ще увеличат десетки пъти капацитета си, заяви Дейв Мортън по време на конференцията Nasdaq Investor Program.

В последните години продажбите на HDD постоянно намаляват. През третото тримесечие на 2015 г. позарът възлиза на 118 млн. твърди дискове, според оценки на Seagate и Western Digital, докато пет години по-рано бяха продадени 164 млн. HDD за същия период.

Спадът в продажбите на HDD е обусловен от редица фактори, вкл. нарастваща популярност на полупроводниковите дискове (SSD), отслабващо търсене на персонални компютри, настъпление на облачните услуги за съхранение на данни и др. Въпреки това твърдите дискове остават най-евтините устройства по показателя цена на гигабайт.

Докато цените на SSD-та не паднат до тези на HDD, твърдите дискове ще продължават да са актуални. Капацитетът им постоянно нараства и в близките години ще се увеличи няколко пъти, благодарение на технологии като TDMR (двумерен магнитен запис) и HAMR (термомагнитен запис).

Миналата година консорциумът ASTC (Advanced Storage Technology Consortium), обединяващ различни компании за разработка и производство на твърди дискове, публикува план, съгласно който през 2025 г. капацитетът на твърдите дискове може да достигне 100 терабайта.

Неотдавна Seagate обяви, че в близките две години ще пусне в серийно производство твърди дискове на базата на технология TDMR. Масовите доставки на устройства по технология HAMR се отлагат за по-късен срок, поради някои проблеми с надеждността.

Ако HDD останат актуални като устройства за съхранение поне до 2035 г., това би означавало, че животът им е продължил 80 години, като се има предвид, че първият твърд диск се появи през 1956 г.

Коментар