Започва проект срещу езика на омразата онлайн

Случаите на използване на език на омразата нараснаха главоломно с широкото разпространение на интернет и социалните мрежи

Случаите на използване на език на омразата нараснаха главоломно с широкото разпространение на интернет и социалните мрежи

Международната академия за обучение по киберразследвания започна изпълнението на двугодишен проект „Мониторинг и разпознаване на езика на омразата онлайн” (MANDOLA), в консорциум с организации от Гърция, Ирландия, Франция, Испания и Кипър.

Двугодишният проект се ръководи от Фондацията за изследване и технологии и се съфинансира по програмата „Права, равенство и гражданство” на Европейската комисия. Целта е да се повиши информираността на обществото относно разпространението на езика на омразата онлайн и да се стимулират крайните потребители да сигнализират, ако станат свидетели или жертви на такъв език.

Проектът е насочен към лицата, отговорни за изготвяне на политики на национално и европейско ниво, както и към обикновените граждани, които ще разберат какво точно представлява езикът на омразата и как се разпространява и какво да правят, ако се сблъскат с такива случаи. Проектът ще помогне също на свидетелите и жертвите на езика на омразата, които ще имат възможност анонимно да сигнализират за конкретни случаи.

В рамките на проекта ще бъде направен анализ на законодателството в областта на незаконния език на омразата на национално, европейско и международно ниво, като ще бъде изготвена правна и етична рамка, която да гарантира конфиденциалността, защитата на личните данни и другите основни човешки права.

Предвижда се също създаване на интерактивна карта, която показва разпространението на езика на омразата онлайн, като за целта ще бъдат използвани данни за случаи в социалните мрежи (като Twitter) и интернет като цяло (чрез Google).

Ще бъде създаден и многоезичен сборник с различни примери на език на омразата. Той ще бъде разработен от социолози въз основа на получената информация и платформата Hatebase и ще подпомогне идентифицирането на уеб страници, съдържащи език на омразата.

Още един резултат от проекта ще бъде портал, на който крайните потребители ще могат да подават сигнали за прояви на език на омразата онлайн. Ще бъде разработено също приложение за смартфони, което ще позволява да се подават анонимно сигнали за материали, съдържащи език на омразата онлайн.

Ще бъде изготвен и справочник с най-често задаваните въпроси. Той ще се разпространява на сайта на проекта MANDOLA и чрез приложението за смартфони.

„Случаите на използване на език на омразата нараснаха главоломно с широкото разпространение на интернет и социалните мрежи. И, за съжаление, неговата цел обикновено са най-уязвимите групи на обществото – децата, малцинствата, имигрантите”, коментира Албена Спасова, председател на УС на МАОКР.

Според данните на Съвета на Европа, четири от всеки пет европейци са се натъквали на език на омразата, а двама са били лично атакувани или заплашвани. „Обществото ни трябва да обърне сериозно внимание на този проблем и да се намерят начини за ефективно противодействие”, добави Спасова.

Коментари по темата: „Започва проект срещу езика на омразата онлайн”

добавете коментар...

  1. Please

    Fuck off

  2. Anonymous

    Да и като ще се разлее онлайн една обич. Всичко това се прави само и само да се угоди на мюсюлманите и корумпираните политици, които са толкова елементарни и фанатични, че всичко ги обижда. Абсолютно всичко, които не им се кланя, надупва и подчинява като роб. Направо трябва да се почнем да се самоубиваме за да им хареса поне малко света около тях. Политическата коректност уби Европа и от сега нататък ще има само обществен упадък и загиване. Тотално заличаване на цивилизацията. Тотално преиначаване на истината. Тотално словослагачество и подлизурковщина. Явно всички са полудели и са готови да се откажат от най-изконното си право – това на свобода на словото, за да изживеят 10-15 години още без да ги закачат много-много. Мюсюлманите обаче приемат всяко снишаване на неверниците за тяхна слабост и и ги атакуват още по-силно и брутално. Корумпираните политици пък само чакат снишаване и опростачване за да живеят като царе (я вижте как ****** Бойко Борисов се държи и как крепостните селяни му ръкопляскат и се подмокрят от умиление).

  3. Anonymous

    Езикът ли е подразнил някоя чувствителна оядена душичка? Кой подклажда тези префърцунени кампанийки тип “подай си и другата буза”? Разбира се, че ще наричам нещата, което ненавиждам, с истинските им имана. Някой се е взел насериозно и не иска да бъде мразен, както дерибеят от песента на Рамщайн – искам фантазиите ви, искам енергията ви, покажете си ръцете, искам да потъна в аплодисментите ви…

    В милата ни неолиберална система, където всяка безчовечна низост лицемерно се върши в името на Демокрацията, има много неща за мразене и дали на някой му харесва или не, не само език на омразата ще му кънти в ушите…

  4. Anonymous

    Езикът на омразата е език на безсилието. Смачкани, потъпкани хора, които се борят с живота ежедневно и виждат как плодовете на собствения им труд биват прахосвани и пилени с псевдо-благородни цели от търтеи живеещи на гърба на хората.

    Къде е демокрацията? Къде е свободата на словото?

  5. Anonymous

    С “политическата коректност” се целеше дискредитирането на критиката, сега пък нови празни думички, обслужващи същите цели.

Коментар