Vuvuzela обещава по-висока надеждност от Tor

Системата Vuvuzela гарантира математически анонимността на потребителя, като използва три сървъра вместо един, а съобщенията се кодират на три нива

Системата Vuvuzela гарантира математически анонимността на потребителя, като използва три сървъра вместо един, а съобщенията се кодират на три нива (източник: MIT)

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) създадоха система за анонимен обмен на съобщения, за която твърдят, че е по-надеждна от месинджъра на прословутата мрежа Tor.

Системата Vuvuzela гарантира математически анонимността на потребителя и позволява обмен на съобщения един път на минута, поясняват разработчиците от MIT.

Според тях, недостатъкът на Tor е, че се базира на предположение за отсъствието на наблюдател, който да проверява всяка връзка в мрежата. Но в съвременните условия подобно допускане не е толкова надеждно.

По-рано тази година MIT показа нагледно несъвършенството на анонимната мрежа Tor. Учените успяха да определят местоположението на анонимния сървър и дори източника на данните към конкретен потребител чрез анализ на кодирания трафик, който преминава само през един възел на мрежата.

Vuvuzela не страда от подобен недостатък, твърди екипът от MIT. Тя работи като тайник – изпращачът оставя съобщението до даден адресат на секретно място, по-точно на определен адрес в паметта на сървър, включен към интернет. Получателят след това взима съобщението, а множество механизми маскират истинското местоположение на двамата участници.

В комуникацията между потребителите на Vuvuzela се използват три сървъра. Всяко предавано в мрежата съобщение има три нива на кодиране. Разработчиците твърдят, че анонимността се запазва дори, когато външен наблюдател успее да проникне в два от сървърите.

Vuvuzela дава най-добрите резултати от всички аналози на Tor, известни към момента, показват изпитанията. Системата обаче все още не е готова за масово приложение, поради някои технологични ограничения.

Коментари по темата: „Vuvuzela обещава по-висока надеждност от Tor”

добавете коментар...

  1. Toro..

    Хубаво, ама какво става, когато и трите сървъра са на правилните места и се “слушкат” от “наши хора”, а т.нар. “външен наблюдател” хич не е външен?

Коментар