Е-пощата е най-ползваната интернет услуга

Около 3,2 млрд. души, или 44% от населението на Земята през 2016 г., ще ползват интернет, прогнозира IDC. Над 2 млрд. души ще влизат в мрежата през мобилни устройства.

Наблюдава се ръст на включването към интернет по целия свят, но в някои страни тенденцията е особено силна – това са Китай, Индия и Индонезия, сочат данните на IDC.

Анализаторите очакват в периода до 2020 г. броят на мобилните потребители да нараства с 2% годишно, освен ако не се появи нова масова технология за свързване към мрежата – например, чрез въздушни балони и спътници. Сериозни усилия в тези нови области полагат компании като Google, SpaceX и Facebook, които искат да обхванат в мрежата и останалите 4 млрд. души.

2,1 млрд. души през настоящата година са ползвали интернет за електронна поща. Четенето на новини в мрежата е било занимание за 2,0 млрд. души, докато в социалните мрежи са пребивавали 1,9 млрд. души.

Банкови операции онлайн са извършили 1,7 млрд. души тази година. Услугите за мигновени съобщения пък се радват на аудитория от 1,5 млрд. потребители. Карти в интернет са ползвали 1,4 млрд. души, а 1,2 млрд. са слушали музика.

Накрая, с търсене на нова работа в интернет са се занимавали 1 млрд. души през изтеклата година, сочи анализът на IDC.

Коментар