Microsoft затопли отношенията с Китай

Microsoft може да преобърне в своя полза ситуацията в Китай, ако новото съвместно предприятие заработи на пълни обороти

Microsoft може да преобърне в своя полза ситуацията в Китай, ако новото съвместно предприятие заработи на пълни обороти

Microsoft сключи сделка с правителството на Китай за разработка на специална версия на Windows 10. Създадено е съвместно предприятие, което ще се занимава с лицензиране, разработка, мениджмънт и оптимизация на Windows за нуждите на правителството.

Съвместната фирма C&M Technologies ще обслужва също държавни предприятия в ключови инфраструктурни области като енергетика, телекомуникации и транспорт, съобщи The Verge. Microsoft си партнира в нея с компанията China Electronics Technology Group (CTEC).

В последните няколко години Microsoft сключи сделки и с други китайски компании, вкл. Tencent, Lenovo и Xiaomi. Въпреки това компанията продължава да изпитва сериозни проблеми с пиратството на нейни продукти в страната. Освен това имиджът й пострада и от скандала с шпионирането от страна на NSA, в резултат на което китайците започнаха да се отдръпват от чуждестранния софтуер.

Ако новото съвместно предприятие заработи на пълни обороти, Microsoft може да преобърне в своя полза ситуацията в Китай. Миналата година правителството започна антимонополно разследване на компанията, а по-късно забрани на държавните структури да използват Windows 8.

C&M Technologies  ще действа като ексклузивен лицензатор на специална версия на Windows 10 за китайското правителство. Компанията ще пуска обновления за платформата и ще приема предложения за нейното подобряване.

В замяна, Microsoft ще получи възможност, макар и частично, да регулира използването на Windows 10 в Китай, респ. шанс да популяризира своята операционна система на най-големия пазар в света.

Китай похарчи стотици милиони долари за лицензи на Windows в администрацията, но настоява за намаляване на цените и подобряване на техническата поддръжка. Отношенията с Microsoft се влошиха след прекратяване на поддръжката на Windows XP, която все още се ползва масово в Китай. Правителството дори се опита да се избави от зависимостта от Microsoft, разработвайки клонинг на Windows XP под името NeoKylin.

Коментари по темата: „Microsoft затопли отношенията с Китай”

добавете коментар...

  1. Anti-Windows 10

    Няма Aero, събират данни за теб, сканират файловете, продават информацията за теб на рекламодатели.

    Не мисля да се местя от 7-мацата, поне докато не се обнови License Agreement-a.

Коментар