Пазарът на тънки клиенти буксува тази година

Тънките клиенти представляват бездискови системи, които служат за достъп до информация и изчислителни мощности, разположени на централен сървър

Тънките клиенти представляват бездискови системи, които служат за достъп до информация и изчислителни мощности, разположени на централен сървър

Търсенето на тънки клиенти намалява по целия свят. Негативно влияние оказват на първо място икономическите проблеми, сочи анализ на IDC.

През третото тримесечие на годината глобалните доставки на тънкли клиенти и терминални клиентски станции възлизат на 1,26 млн. броя, което е спад от 6,7% спрямо същия период на предходната година.

Спадът е резултат от големия обем на продажбите през 2014 г., икономически и валутни фактори на ключовите пазари. Освен това върху масовите продажби на тънки клиенти влияят негативно хромбуците и компютрите с нестандартни формати.

Развиващите се пазари изпитват сериозни трудности и продължават да изостават по доставки и темпове на растеж. Една от причините за това са ограничените ИТ бюджети, които водят до забавяне и спиране на проекти.

Като цяло за 2015 г. се очаква спад от 6,4% в доставките на тънки клиенти – те ще възлязат на 5,1 млн. броя, спрямо 5,71 млн. за миналата година. Прогнозата за 2016-та е оптимистична – очаква се пазарът да отбележи ръст от 6,4%, а към 2019 г. продажбите ще достигнат 6,4 млн. устройства.

Ръстът през следващите години се обяснява от IDC с поредния цикъл на обновяване в корпоративния сектор.

Тънките клиенти представляват бездискови системи, които служат за достъп до информация и изчислителни мощности, разположени на централен сървър. Използват се и т.нар. нулеви клиенти, които нямат дори операционна система.

Най-голям производител на корпоративни тънки клиенти е HP с дял от 26,9% от пазара през третото тримесечие на 2015 г. Американската компания е продала 339 хиляди подобни системи, което обаче е с 8,2% по-малко от миналата година.

На второ място е Dell с продажби в размер на 327 хиляди (10,6% спад) и дял от 26%. В челната тройка попада компанията NComputing, която държи 8,8% от пазара на тънки клиенти в периода юли-септември 2015 г.

Коментар