Oracle оставила без защита 850 млн. потребители

Java застрашава сигурността на стотици милиони компютри, заради непълноценно обновяване

Java e застрашила сигурността на стотици милиони компютри, заради непълноценно обновяване

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) обвини Oracle, че е заблудила клиентите си при обновяване на софтуера, а корпорацията се съгласи със заключението на регулатора.

850 милиона компютъра са могли да се окажат без защита срещу хакерски атаки, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление от FTC. Oracle e обещала сигурност и защитеност на Java SE при инсталиране на актуалната версия на софтуера, но в действителност обновлението е отстранявало неизправности само в предишните версии, оставяйки уязвими за взлом старите модификации на Java.

FTC твърди, че Oracle е знаела за сериозните проблеми в сигурността на Java още при покупката на софтуера от Sun Microsystems през 2010 г. Комисията задължава Oracle да уведоми своите клиенти чрез социалните мрежи за това как да отстранят остарелия софтуер и да им помогне при обновяването.

Oracle, от своя страна, се е съгласила с изискванията на FTC и възнамерява да предложи на потребителите възможност за лесно премахване на старите версии на Java от компютрите им.

Коментар