Оздравяват Sharp с 3 милиарда долара

Sharp ще преструктурира бизнеса си, разчитайки на финансова инжекция от 3 млрд. долара

Sharp ще преструктурира бизнеса си, разчитайки на финансова инжекция от 3 млрд. долара

Новият план за преструктуриране на Sharp ще бъде обезпечен с външно финансиране в размер на 3 милиарда долара, предаде Ройтерс, позовавайки се на осведомени източници.

В близките дни ще бъде завършена антикризисната стратегия на японската компания. В оздравяването на Sharp ще участват правителственият фонд Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) и основните кредитори на компанията – Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ и Mizuho Bank.

INCJ ще инвестира в Sharp над 200 млрд. йени (1,7 млрд. долара) и ще обедини дисплейния бизнес на компанията с производителя на панели Japan Display, който е под контрола на фонда.

Sharp води преговори с няколко компании за дисплейния си бизнес, но окончателни решения няма до момента. INCJ, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ и Mizuho Bank засега се въздържат от коментари. През септември 2015 г. японската агенция Nikkei съобщи за плановете на Foxconn да купи целия бизнес с дисплеи на Sharp, но такава сделка не бе осъществена.

В опит да подобри финансовото си положение, Sharp продаде миналата година централния си офис и обяви, че се оттегля от пазара на телевизори в САЩ, съкращава производството на слънчеви панели и намалява персонала с 10% (около 5000 служители).

Според анализатори, финансовите неудачи на компанията се дължат на факта, че в последните десет години компанията инвестира активно в разширяване на производствените мощности, без за отделя достатъчно внимание на иновациите, което повлия негативно на рентабилността на бизнеса й.

Финансовата инжекция от страна на INCJ и японските банки е трета за Sharp за последните три години. След новината за нея акциите на компанията поскъпнаха с 8%, но в края на деня паднаха с 0,9% под стойността си от предишния ден.

Коментар