Oracle изоставя Java плъгина за браузъри

Java плъгините са главните причинители на главоболия за потребителите на браузъри

Java плъгините са главните причинители на главоболия за потребителите на браузъри

Oracle ще се откаже постепенно от използването на Java плъгин в браузърите. Той ще бъде изключен от компонентите на Java Development Kit и Java Runtime Environment в бъдещите издания на Java SE, считано от септември 2016 г.

Разработчиците на приложения, които се изпълняват само с Java плъгин, ще могат да се възползват от алтернативна технология Java Web Start – тя не изисква инсталиране на модули, уточняват от Oracle.

Компанията аргументира своето решение с отказа на разработчиците на браузъри да поддържат NPAPI плъгини. Програмният интерфейс за плъгини първоначално беше разработен за браузъра Netscape Navigator, а по-късно се появи и в продуктите на други разработчици. На него се базират не само Java, но и Flash, Silverlight, QuickTime и Unity.

Google започна да блокира NPAPI плъгините ще през 2014 г. Microsoft също се отказа от плъгините с браузъра Edge, който е част от Windows 10. Mozilla, на свой ред, планира да се избави от поддръжката на плъгини във Firefox към края на 2016 г., с изключение на Flash.

Internet Explorer и Safari остават единственият избор за потребители, които не могат да си представят своята работа без Java приложения.

Отказът от плъгини е продиктуван от съображения за сигурност. Плъгините бяха популярни през 90-те години на миналия век, когато нямаше друг начин за добавяне на функционалност към браузърите.

В момента плъгините са главните причинители на главоболия за потребителите и администраторите, заради съдържащите се в тях голям брой уязвимости.

Коментари по темата: „Oracle изоставя Java плъгина за браузъри”

добавете коментар...

  1. Киро

    Ами, ще пием май един студен чай – IcedTea Web Plugin. Това остава единственото решение засега!

  2. Guest

    Да добавим и сайта на агенцията по вписванията ( търговски регистър) там как ще се работи?

  3. мда

    А сайта на митниците на какво мислиш че работи. Истината е че с този плъгин прекалено много проблеми се появиха.

  4. Мартин

    честито на всички , използващи сайта на НАП 🙂

  5. Киро

    Това не е добре, защото Java Web Start изисква всички приложения да са сертифицирани от Oracle за да могат да се запускат, а в контролния панел на Java има само опции High и Very High.

Коментар