Над 1000 деца в надпревара за посланик на технологиите

Проектът „Посланик на иновациите и технологиите” е фокусиран върху технологичните умения, дигиталната грамотност и развитието на креативно и иновативно мислене у младите хора в страната

Проектът „Посланик на иновациите и технологиите” е фокусиран върху технологичните умения, дигиталната грамотност и развитието на креативно и иновативно мислене у младите хора в страната

Повече от 1000 деца кандидатстваха в надпреварата за „Посланик на иновациите и технологиите”, две седмици след началото на проекта, който се реализира в рамките на програмата Youth Spark Live на Майкрософт, в партньорство с Иновейшън Стартър.

Проектът е фокусиран върху технологичните умения, дигиталната грамотност и развитието на креативно и иновативно мислене у младите хора в страната. В рамките на проекта между 8 и 12 февруари предстоят обучения по „Дизайн мислене” за деца в няколко български града.

В срок до 25 февруари всички ученици в страната, на възраст между 15 и 18 години, желаещи да участват в проекта, могат да номинират някого и да се самономинират за посланици на иновациите и технологиите в специалната фейсбук група и в регистрационната форма на сайта на Иновейшън Стартър.

Всяка номинация трябва да представлява креативна автобиография само в шест думи и кратък отговор на въпроса: Какво бихте променили с помощта на технологиите и как?

Стоте най-добри биографии, чиито млади автори ще вземат участие в специален форум и уъркшоп посветени на технологиите и иновациите, ще бъдат определени от комисия, в която участие ще вземат представители на Майкрософт, Иновейшън Стартър, посланикът на кампанията Анна-Мари Виламовска, експерти от „Заедно в час”, фондация „Старт ЪП” и основните медийни партньори.

Стоте класирани за участие в проекта младежи, които ще станат първите „Млади посланици на технологиите и иновациите” в страната, ще бъдат обявени до 7 март и ще имат възможност да посетят еднодневен уъркшоп в София през втората половина на март.

В рамките на събитието те ще разработят свои собствени приложения за телефон, таблет или лаптоп чрез Майкрософт технологии; ще участват в няколко практически, интерактивни работилници на тема дигитална грамотност; ще работят върху модели за творческо и иновативно мислене и разрешаване на конкретни казуси.

На събитието младите хора ще могат също така да представят свои идеи за това как да се подобри българската образователна система с помощта на технологии, иновативни методологии и социални иновации.

Коментар