Експерти: 3D печатът е опасен за здравето

Технологията за триизмерен печат (3D) по метода на нанасяне на слоеве (FDM) предизвиква замърсяване на въздуха от разтопената пластмаса. Учени от САЩ и Франция са измерили отделяните частици и предупреждават, че те крият риск за здравето на хората.

Изследвани са пет модела 3D принтери с използване на девет различни консумативи. Основният извод е, че 3D печатът в обикновените офиси или в домашни условия представлява опасност за здравето, пише ACS.org.

За да избегне замърсяването на въздуха с опасни частици, печатът трябва да става при добра вентилация или да се използват затворени модели принтери със собствена система за вентилация. Това се отнася с особено голяма сила за печата с пластмаса ABS и подобни материали.

В разтопено състояние тези пластмаси изпускат стирол – токсично вещество с дразнещ, мутагенен и канцерогенен ефект. Концентрацията на стирол в процеса на печат може да превиши безопасния праг, предупреждават учените.

Най-безопасна се явява пластмасата PLA, тъй като в разтопено състояние тя отделя частици лактид, който се счита за безвреден. Моделът на принтера практически няма значение, тъй като от него не зависи обема на отделяните замърсители.

Коментари по темата: „Експерти: 3D печатът е опасен за здравето”

добавете коментар...

  1. Jo

    Мога от личен опит да потвърдя, че филаментите, в чийто състав участва и петрол като (ABS), имат отровна миризма, особено когато печата изисква температури над 230 градуса.
    За PETG материала не мога да кажа същото, макар че и той не е от най-безвредните.

  2. Гергин

    То и за рентгеновите лъчи някога са твърдели, че са абсолютно безопасни и бременните са ги снимали по някоплко пъти през бременноста, та да “гледат” бебетата, убеждавайки ги, че това няма как да навреди на неродените им деца. Доскоро и за глифозата се кълняха, че е безвреден, пък най-сетне стана ясно, че е канцерогенен. Та за стирола/стирена, каквато и да е класификацията, няма как да сме спокойни.

  3. Детелин

    Авторът наиситна не е положил усилие да провери твърдението, че стиролът(по-известен като стирен) е “токсично вещество с канцерогенен ефект”…

    Най-смелата класификация на стирена по въпроса е “разумно е да се очаква да бъде канцерогенен за човека”, което е далеч от предишния цитат.
    Смятам, че за такива смели твърдения фактите трябва да се проверяват добре.

  4. Pale Man

    А 3D-печатът с въглеродни нишки? Има ли информация дали е безопасен?

Коментар