VoLTE очаква готовност от потребителите и пазара

Очаква се въвеждането на VoLTE да се превърне в основното предимство на мобилните оператори, заяви Красимир Петров

Очаква се въвеждането на VoLTE да се превърне в основно предимство на мобилните оператори, заяви Красимир Петров

Преносът на глас през 4G LTE ще бъде основен приоритет на операторите през следващите няколко години, заяви Красимир Петров, мениджър „Планиране на мрежовата топология и капацитет” в Мтел, по време на конференцията IDC Predictions 2016 в София. Използването на VoLTE ще позволи да се предложат всички услуги на едно ниво на мрежата.

Повечето оператори, които предлагат LTE услуги, все още разчитат на 2G и 3G мрежата си за гласови обаждания. По-високото ниво мрежа се използва само за пренос на данни, посочи Петров. С въвеждане на VoLTE, цялата комуникация ще преминава през 4G LTE мрежата и ще се прехвърля към по-ниското ниво само в случай, че няма достъп до LTE мрежата.

Очаква се въвеждането на VoLTE да се превърне в основното предимство на мобилните оператори в конкуренцията с ОТТ операторите (Over-the-top Content), добави Красимир Петров.

Голямото предизвикателство пред телекомите е да решат кога да представят тази технология и свързаните с нея услуги на пазара. В момента 8 оператора в света предлагат VoLTE, като до 2020 г. броят им ще достигне 450.

В България услугата все още не се предлага, а на въпрос от публиката кога се очаква да стане достъпна у нас, Красимир Петров отговори, че това зависи от готовността на пазара и на потребителите.

Деница Дженева

Деница Дженева

Коментар