ИТ стават основна част от корпоративната стратегия

Компаниите въвеждат нови технологии, за да имат пазарна стойност – да останат на пазара, да се развиват, да напредват спрямо конкурентите, казва Стивън Францен

Компаниите въвеждат нови технологии, за да имат пазарна стойност – да останат на пазара, да се развиват, да напредват спрямо конкурентите, казва Стивън Францен

Развитието на ИТ вече не е спомагателна дейност за фирмите – тя става основна част от корпоративната стратегия. Всички бизнеси преминават в цифровия свят и това изисква от тях да превърнат технологиите в основно средство за работа.

„Вижте какво става по света, вижте какво правят LEGO, Audi и други компании – те предлагат традиционните си продукти в съчетание с ИТ приложения и услуги”, посочи Стивън Францен, старши вицепрезидент на IDC за региона ЕМЕА, по време на форума „Прогнози на IDC 2016” в столичния хотел Балкан. „Бизнесите сливат традиционните си дейности с цифрови приложения”, допълни той.

Цифровата трансформация ще добива все по-централна роля в корпоративните стратегии, подчерта Францен. „Компаниите въвеждат нови технологии, за да имат пазарна стойност – да останат на пазара, да се развиват, да напредват спрямо конкурентите”.

Прогнозата на IDC е, че до 2017 г. шефовете на всички водещи компании ще поставят цифровата трансформация като основен компонент в своите корпоративни стратегии. За да реализират бизнеса си, те неизбежно ще развиват нови приложения и услуги. Това пряко ще се отрази на финансирането на ИКТ за бизнеса. Вече не става дума за ИКТ бюджети, а за инвестиции, които пряко касаят основната дейност.

До края на десетилетието 30% от компаниите ще бъдат променени или изместени, заради въвеждането на новите цифрови технологии, предвижда още IDC. Това са фирми, които или ще изчезнат, или ще се слеят, или тотално ще променят модела си на работа.

Ключови в този процес на радикална промяна ще бъдат технологиите на „третата платформа”, предвиждат анализаторите. В следващите години над 50% от ИТ разходите на компаниите ще са за решения от третата платформа, като до 2020 г. този дял ще се увеличи до 60%.

Интересна подробност е, че около 70% от разходите за ИТ до 2020 г. ще са за изцяло нови технологии, които ще не съществуват на пазара. Това са масивни инвестиции в неща, които ние сега не можем дори да си представим, коментира Францен.

Облачните технологии ще са основата на бъдещите ИКТ инфраструктури, предвижда IDC. Всички други технологии, които предстои да се въвеждат, ще се базират на облачните системи. Разчетите показват, че към края на 2020 г. ИТ разходите за облачни решения ще формират около 60% от всички харчове за ИТ инфраструктура, системи и софтуер.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар