ИТ и експортът държат икономиката ни в добра форма

„Новата икономика” може да помогне на страната да постигне ръст на производителността от 5%, заяви Тони Томпсън

„Новата икономика” може да помогне на България да постигне ръст на производителността от 5%, заяви Тони Томпсън

Икономиката на България ще продължи да се представя позитивно през 2016 г., въпреки че е засегната от различни фактори, сочи прогноза на Световната банка, предствана от Тони Томпсън, мениджър на институцията за България, Чехия и Словакия, по време на конференцията IDC Predictions 2016.

До началото на следващата година населението у нас ще е застаряло в сравнение с 1 януари 2016 година, заради намалената раждаемост и миграцията на български граждани извън страната. Въпреки това икономиката на страната ще продължи да се представя позитивно, смятат експертите на Световната банка.

„България е засегната от различни фактори като тежката криза в Гърция, бежанската вълна и проблемите в Украйна. Те обаче не са се отразили негативно на икономиката в страната”, каза Тони Томпсън. Според него, това се дължи основно на ИТ услугите и експорта, които успяват да компенсират проблемите в традиционната част от икономиката.

Именно в ИТ са надеждите ръстът в производителността в страната да се увеличи от сегашните 3% на 5%, което ще позволи да се представяме на нивото на средноразвиващите се страни от Европейския съюз. Световната банка отбелязва в своите доклади, че за достигането на 5-процентен ръст на производителността е необходимо делът на „новата икономика” да се увеличи за сметка на традиционната.

Препоръките на организацията са до следващата година страната ни да реализира образователна реформа, която да създава хора с конкурентни умения на пазара на труда. Световната банка обръща внимание и на нуждата от прогрес в съдебната реформа, тъй като съдебната система се ползва с ниско доверие от гражданите и бизнеса.

Деница Дженева

Деница Дженева

Коментари по темата: „ИТ и експортът държат икономиката ни в добра форма”

добавете коментар...

  1. Пенкилер@

    Те, реформите в образованието и съдебната система, са належащи от мнооого, много време. `де я обаче онази, с вълшебната пръчка, която магически да оправи нещата? Или Неволята maybe трябва да повикаме?
    А какво ще кажете да започне да ни пука какво се случва в страната, ама не само на приказки, а по нещичко сами да почнем да поправяме… напр. себе си и сбърканите ни национални възгледи по ред въпроси.

Коментар