IDC: Иновациите в ИТ ще преобразят тотално бизнеса

Вдъхновяващите промени, наложени от технологиите, поставят и редица въпроси, като на първо място е сигурността, казва Стивън Францен

Вдъхновяващите промени, наложени от технологиите, поставят и редица въпроси, като на първо място е сигурността, казва Стивън Францен

Иновациите, които днес се зараждат и развиват в ИТ сферата, ще преобразят тотално бизнеса по света в рамките на 3-4 години, заяви Стивън Францен, старши вицепрезидент на IDC за региона EMEA, по време на форум в София.

Носимите мобилни устройства, изкуственият интелект, интернет на нещата ще променят света, в който живеем, и още през 2016 година ще наблюдаваме началото на тези процеси.

Анализите в реално време обещават много инвестиции в областта на системите за познание в реално време – „мозъците на ИТ”. До 2018 година около 50% от разработчиците ще вграждат познавателни фунции в софтуера, който шишат. За сравнение, сега този дял е около 1%.

Интернет на нещата изцяло „променя играта”. Това е посока, която не само въвежда нови технологии в света на бизнеса, но и създава нови приходни потоци. До 2018 г. инвестициите в IoT решения ще достигнат 22 млрд. долара. Ще бъдат разработени около 200 000 нови IoT приложения.

Царството на роботите идва неумолимо, прогнозира още IDC. Доставките на комерсиални роботи ще се увеличат петкратно до 2020 година. Лидери в момента са страни като Китай и Корея. Роботите ще имат все по-голяма роля в сфери като военно дело, минно дело и др.

Носимите устройства се оформят като значим елемент от революцията. Сега те представляват само малка фракция от електрониката, която наблюдаваме на пазара – преобладават смартфони и таблети, но малките носими устройства ще отбележат голям растеж.

Дроновете са друг фактор от технологичния свят, който рязко променя начина, по който се прави бизнес днес. Тези машини все още далеч не са достигнали потенциала си, а с тяхното развитие изникват и въпроси като този за сигурността и безопасността, както и за личната неприкосновесност. Все пак иновативните фирми се възползват от технологията. Така например, една американска компания предлага услуга за разнасяне с дрон на бира за рибарите, които скучаят по бреговете с въдица в ръка, приемайки техните заявки чрез смартфон приложение. Много полезни приложения ще имат дроновете в областта на военното дело, земеделието, преноса на енергия и др.

Усъвършенствата реалност също променя начина, по който се прави бизнес днес. Този подход тотално трансформира услугите, които фирмите предлагат, и се разработват безброй нови приложения.

3D печатът е другият голям фактор за трансформация на бизнеса и един много перспективен пазар. Възможността да отпечатваме продукти на принтер, вместо да ги поръчваме отнякъде, променя бизнеса в сферата на транспорта, производството на бюджетни стоки и др.

Всичко това звучи вдъхновяващо, но и поставя редица въпроси, казва Францен. Най-важният от тях е за сигурността. „Сигурността остава на върха на пирамидата от задачи за ИТ развитието. Тя е неизменно сред водещите ИТ инициативи. Прогнозите на IDC са, че до 2020 година около 1,2 млрд. души ще са засегнати от ИТ хакове.

От друга страна, самите решения за сигурност се изменят. Сигурността се мести в облака, казват от IDC. Над 60% от софтуера за сигурност вече е облачно базиран. Към края на десетилетието достъпът до над 50% от мобилните устройства пък ще става посредством биометрика, прогнозират анализаторите.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „IDC: Иновациите в ИТ ще преобразят тотално бизнеса”

добавете коментар...

  1. Пиван

    Ако бъдем реалисти за съжаление ИТ индустрията се доближава до период на застой и упадък с пренасищане на пазара с много повтарящи се продукти и услуги за които както при всеки вид бизнес се достига своят максимум следван от застой и спад.

    Пиар и медийна шумотевица дъвчене на едно и също вече безкрайно скучно.
    Много по-важно е да се говори за проблемите, за които трябва да се търси решение, а не само иновативни празни балони с въздух да се надуват.

    Сред най-големите проблеми са:

    Законът на Мур умира и компаниите няма да могат да увеличават повече производителността на процесорите, за да поддържат постоянен растеж тоест пълен застой и задънена улица, а квантовите компютри са много далеч във времето и те са финал и последен етап и край в развитието на компютрите.

    нерешените проблеми с изкуствения интелект – изкуственият интелект е чисто научно направление и чиста теория с догадки и предположения в компютърните науки – реално не съществува.

    Не е правилно да се употребява и използва като понятие “изкуствен интелект” за щяло и нещяло в момента има само алгоритми и оптимизационни стратегии само за строго фиксирани и предварително определени задачи и цели. Дори супер популярното машинно обучение е чиста статистика и няма дори грам от “изкуствен интелект”.

    Нищо от 50-те години до наше време, днес не може да се нарече че е “изкуствен интелект”.

    проблеми с огромния обем данни и трафик

    проблеми с запазването на автономията и неутралитета на световната Интернет мрежа.

    неадекватните скъпи тарифи на мобилен интернет и монопола на алчните телекоми

    Смартфоните ще станат едни от най-безсмислените устройства на света.

    Телефонията трябва да умре в полза на Интернет.

Коментар