Прогнози’2016: Трите големи теми на силициевата индустрия

„Сърцето ми е с технологиите, които са и моята страст, но в също такава степен моята глава е насочена към технологиите, които са търговско осъществими и готови да навлязат в нашия живот” – Рамона Продеа, мениджър регион Източна Европа, AMD

„Сърцето ми е с технологиите, които са и моята страст, но в също такава степен моята глава е насочена към технологиите, които са търговско осъществими и готови да навлязат в нашия живот” – Рамона Продеа, мениджър регион Източна Европа, AMD

Чувствам се щастлива, че като част от моята работа имам възможност да получавам предварителна информация за водещите технологии в цял свят. Често пъти ме питат кое е „следващото голямо нещо”. И тук е моята дилема.

Сърцето ми е с технологиите, които са и моята страст – именно тези, които вярвам, че могат да направят промяна към добро в нашето ежедневие. Но в също такава степен моята глава е насочена към технологиите, които са търговско осъществими и готови да навлязат в нашия живот.

Именно този баланс между сърцето и главата ме води в моя избор на първите три големи неща, които предвиждам за 2016 г. Тези прогнози естествено са базирани на развитията, които съм виждала в чудесния свят на силиция, но техният успех може също така да постави основата на следващото десетилетие на изчислителната техника.

1. Масовите решения за Виртуална реалност (ВР) навлизат във вертикалните сектори

Както видяхме на тазгодишното шоу за потребителска електроника CES в Лас Вегас, Виртуалната реалност започва да се масовизира, или да става „мейнстрийм”. Виждам това като повратен момент в развитието на технологиите – по причини, които ще обясня по-късно, но засега да се съсредоточим върху това как ще се оформи развитието на ВР в близкото бъдеще. Като човек, запознат с игрите и симпатизиращ на геймърите, сърцето ми казва, че без съмнение именно там ВР ще „стигне до масите”, както при РС-тата, така и при конзолите. Апетитът за все по-мощна графика и поглъщащи изживявания с игрите продължава неотклонно да расте и очаквам да добие още по-големи размери през тази година.

Независимо от това, главата ми казва, че предизвикателството пред ВР в областта на игрите днес е количеството съдържание. Това несъмнено ще се промени с удобствата, които се създават за разработчиците. От гледна точка на софтуера, интересът към технологията LiquidVR на AMD е силен, но цените на хардуера ограничават сегмента предимно до високия клас геймъри. Тук ще направим отклонение да видим как ВР започва да преобразява индустрията.

От много години ВР е силна в области като военната и авиационната индустрия, като усилията са насочени към създаване на по-естествен и интуитивен начин на взаимодействие с технологиите. Когато обаче хвърлите поглед към други вертикални пазари – като образованието и медицинските изследвания, ще видите защо ВР е „узряла” да трансформира тези сектори.

Дженерал Електрик, например, вече използва технологията на AMD в своя проект „Neuro VR Experience” (Невро ВР изживявания), който прави възможно за даден потребител да влезе в пълното пресъздаване на мозъка на британския музикант Рубен Ву и да изследва в реално време начина, по който той обработва своите мисли и реагира на различни стимули. Също така, представители на Обединените нации използват ВР при свързване с дарители на емоционално ниво, за да могат те да „видят” живота в лагера за бежанци.

През 2016 г. предвиждам все по-иновативни начини на използване на ВР във вертикалния сектор, демонстриращи атрактивността на технологиите в по-широк търговски аспект.

2. Сървъри и РС дават тласък на Интернет на хората

Като човек, непрекъснато ползващ смартфон, сърцето ми подсказва, че всяко нещо, което допълнително персонализира работата с изчислителната техника, е добро. Затова възходът на Интернет на нещата (IoT) е безспорен и ще продължи да расте с приложенията, които индустрията все повече ще разкрива.

Ние обаче не трябва да забравяме за ползите, които това носи на потребителите. По принцип хората разчитат на тези устройства и на получаваните от тях данни, за да подобрят своето ежедневие. Вярвам, че това ще става все по-ясно през тази година.

От потребителска гледна точка, главата ми ме връща към предизвикателствата, които трябва да се преодолеят от страна на устройства и датчици, преди да могат да се направят смислени предвиждания. Най-явното предизвикателство е текущият дебат за стандартите в технологиите и тяхното взаимодействие, което между многото други неща влияе на цената и съответно на бизнес моделите на IoT. Обръща се внимание на фрагментацията и на несъответствията, но те вероятно ще препятстват масовото приложение поне за тази година.

Внедряването в корпоративния сектор е съвсем друга история. Информационните центрове представляват един от сегментите, където има много голям интерес към IoT. Аргументите са доста директни: успехът от инсталирането на милиарди устройства, събиращи данни, ще бъде определен от това доколко ефективно можем да съхраняваме, анализираме и произвеждаме смислени резултати от тези данни за хората и бизнеса. Тук приложението-убиец за IoT са мощните енергоефективни изчислителни среди в информационните центрове. Предвиждам, че това ще даде тласък на ръста на IoT през 2016 г.

Виждам също, че настолните и мобилните компютри ще играят важна роля през тази година. Това може да изглежда изненадващо предвид заглавията за постепенния спад в индустрията в последните години, особено в сектора на настолните РС. Но когато погледнете по-отблизо цифрите в отделните видове и сегменти на хардуера, ще видите, че има обнадеждаващи признаци. През тази година вероятно ще бъдем свидетели на повишени цикли на обновяване на настолните компютри в корпоративното пространство, тласкани от възприемането на новата операционна система Windows 10.

Освен това продължаваме да наблюдаваме ръст при настолните компютри, асемблирани по поръчка за потребителите, които искат все повече изчислителна мощ от техните машини. Този вид РС, както и високия клас машини с малък форм-фактор, ще съставляват важен технологичен сегмент както за крайните потребители, така и за бизнеса.

3. Поглъщащи, „огледални” изживявания

Моето трето предвиждане за тази година е, че графичните технологии ще преминат нови бариери. Вече говорихме за дебюта на ВР при масовите потребители, но няма да бъдем напълно задоволени, докато не получим изживявания подобни на „огледалните”.

Дори в днешните ВР технологии – ако разглеждаме технологията зад най-новото поколение ВР шлемове/устройства за глава – ще видим, че изискванията към пикселите са двойно по-високи от предишното поколение джаджи. Но остава фактът, че това, което окото може да види днес в дисплея, е малка част от това, което то възприема от околния свят.

Представете си свят, в който имаме 3D графика, способна да поддържа 16K екрани, или около 16 пъти повече пиксели, които присъстват в повечето съвременни телевизори. Представете си сега, че това се предлага със скорост на опресняване 240Hz, или четири пъти повече от типичния монитор, и кара мозъка да мисли, че сме се пренесли в друг свят, а не сме пред екран.

Сърцето ми подсказва, че това звучи твърде фантастично, но технологичните тенденции като превръщането на ВР в действителност и темпото, с което дисплеите получават все повече пиксели, говорят, че тези потапящи, „подобни на огледало” изживявания са постижими. От гледна точка на силиция, това тласка развитието на високопроизводителните дискретни графични решения.

Да не забравяме, че екран с резолюция 16К на 16К и 120Hz скорост на опресняване се равнява на феноменалната скорост от 6 милиарда пиксела в секунда. За постигането на това няма да помогне само Законът на Мур – тук индустрията се нуждае от пробив. Главата ми казва, че още тази година ще видим някои от тези пробивни сили в силициевата индустрия.

Сърцето и главата на силиция

Ето това са трите големи предвиждания, които без съмнение ще донесат редица по-малки резултати през тази и през следващите години. В моята роля на регионален мениджър на AMD, аз с интерес ще наблюдавам тяхното осъществяване в близките страни и в глобален план. Може би вие имате свой собствен поглед върху всяко от тях, но при всички случаи 2016-та обещава да бъде още една вълнуваща година. Това, което е сигурно, е че всички тези тенденции ще бъдат подхранвани от сърцето и главата на силициевата индустрия.