Нов световен рекорд в предаването на данни

Постижението от 1,125 Tbps превишава 50 хиляди пъти средната скорост на достъп до интернет на потребителите във Великобритания

Постижението от 1,125 Tbps превишава 50 хиляди пъти средната скорост на достъп до интернет на потребителите във Великобритания

Изследователи от Лондонския университетски колеж съобщиха, че са постигнали световен рекорд в скоростта на предаване на цифрова информация.

По време на експерименти в лабораторни условия учените са регистрирали скорост от 1,125 терабита в секунда (Tbps) по оптично влакно, или около 140 гигабайта в секунда. Подобна скорост позволява сваляне на филми за части от секундата.

Постижението превишава 50 хиляди пъти средната скорост на достъп до интернет на индивидуалните потребители във Великобритания, отбелязва Телеграф.

Рекордът е постигнат с помощта на метод за кодиране на оптичния сигнал, който се използва широко в съвременните безжични мрежи, но никога не е използван в оптични системи. Методът отчита възникващите в електрониката изкривявания на сигнала.

За целите на тестовете е изградена оптична система, която включва предавател, приемник и т.нар. суперканал, състоящ се от 15 отделни оптични канала. Сигналът във всеки канал има собствена дължина на вълната, а модулацията се извършва чрез квадратурен модулатор.

Изследователите работят по усъвършенстване на технологията, за да предадат данни със същата висока скорост на разстояние от няколко хиляди километра. Резултатите от експеримента ще покажат дали технологията има бъдеще на комерсиалния пазар.

Коментар