4G мрежите не са удачно решение за IoT

Пълноценна работа на IoT може да обезпечи един по-особен мрежов стандарт като EC-GSM, зад който застават Ericsson и Nokia

Пълноценна работа на IoT може да обезпечи един по-особен мрежов стандарт като EC-GSM, зад който застават Ericsson и Nokia

Мрежите от четвърто поколение (4G) не са удачно решение за пълноценна работа на IoT (интернет на нещата), стана ясно миналата седмица на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2016).

Принципно, IoT обезпечава свързване на различни устройства към интернет и тяхната автономна работа. Към момента базата за „интернет на нещата” са мрежите от четвърто поколение (4G) LTE. Но водещи производители на телекомуникационно оборудване като Ericsson и Nokia смятат, че LTE не е подходящата мрежа за IoT.

Двете компании демонстрираха на своите щандове велосипеди, свързани към интернет с цел проследяване на местоположението – например за защита срещу кражба или за контрол на скоростта и пробега. Оказа се, че радиомодулите губят връзка с 4G мрежата при навлизане на велосипедите в гориста местност или при спускане в подземен паркинг.

Подобен проблем възниква и при използване на умни сензори в селското стопанство. Така например, Ericsson показа на щанда си лозе с датчици, които информират за необходимостта от поливане, събиране на урожая и т.н. За използване на подобни устройства в отдалечена територия или в подземни помещения покритието на LTE мрежите не е достатъчно.

Пълноценна работа на IoT може да обезпечи един по-особен мрежов стандарт като EC-GSM, зад който застават Ericsson и Nokia. Те демонстрираха на MWC 2016 собствени разработки на технологии за „интернет на нещата” – Narrowband Internet of Things (NB-IoT) и Extended Coverage GSM (EC-GSM).

Вече са проведени тестове на EC-GSM във Франция съвместно от Ericsson, Orange и Intel. По време на експериментите, извършени в честотния диапазон 900 MHz, е постигнато разширение на динамичния диапазон с 20 dB, в резултат на което е увеличена 7 пъти зоната на покритие за приложения, които не изискват висока скорост за предаване на данни.

EC-GSM може да обезпечи работата на IoT в отдалечени местности и в подземни помещения. Освен това Nokia и Ericsson лансираха решение NB-IoT – модификация на стандарта LTE, при която честотният диапазон се свива до 200 KHz. Технологията може да се ползва в LTE мрежи, които оперират в традиционните за GSM диапазони – например 900 MHz, както и в защитен интервал между носещите честоти на LTE.

NB IoT поддържа скорост до 200 Kbps – достатъчна за устройства, които периодично предават малки по обем еднотипни данни. Благодарение на нови алгоритми за повторно предаване и контролни канали, се увеличават покритието и броят на обслужваните терминали до 200 хиляди на носеща честота.

Коментар