Виртуалната реалност изненада анализаторите

Шлемовете за виртуална реалност и съпътстващото съдържание ще генерират пазар от 100 милиарда долара към края на десетилетието

Шлемовете за виртуална реалност и съпътстващото съдържание ще генерират пазар от 100 милиарда долара към края на десетилетието

Навлизането на новите VR технологии става доста по-бързо от очакваното. Анализатори ревизират прогнозите си за пазара на устройства за виртуална реалност.

През ноември миналата година ABI Research прогнозира, че доставките на VR устройства ще достигнат 21 млн. броя към през 2020 г., а пазарът ще възлезе на 100 млрд. долара – от продажби на устройства и съдържание.

Тази седмица обаче анализаторската компания излезе с нова прогноза, съгласно която пазарът на виртуална реалност ще расте много по-бързо. ABI Research очаква средногодишен темп на ръст от 84,5%, като през 2020 г. продажбите на VR устройства ще възлязат на 50 млн. броя.

Производителите на VR устройства се подготвят за очаквания бум на пазара. На Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2016) LG показа гарнитурата 360 VR за смартфон LG G5, а Samsung съобщи, че ще подарява Gear VR на клиенти, които си поръчат предварително смартфони Galaxy S7 и S7 Edge.

Скоро на пазара се очаква да излязат шлемовете за виртуална реалност Oculus Rift и HTC Vive, а по-късно – PlayStation VR за геймърските конзоли PS4. Цените все още са високи – Oculus Rift например ще струва 600 долара, но с течение на времето се очаква да станат по-достъпни.

Коментар