БАУХ алармира за огромен проблем с кадрите

До края на тази година Европа ще има нужда от над 900 000 подготвени високо технологични специалисти, а ще се дипломират едва 100 000

До края на тази година Европа ще има нужда от над 900 000 подготвени високо технологични специалисти, а ще се дипломират едва 100 000

Преодоляване на острата липса на кадри и пропастта между образованието и бизнеса ще бъде основен приоритет за управлението на човешките ресурси в страната през 2016 година, заявиха от БАУХ – Българската асоциация за управление на хора.

До края на тази година Европа ще има нужда от над 900 000 подготвени високо технологични специалисти, а ще се дипломират едва 100 000. Пропастта е огромна, алармират експертите.

Само в рамките на Европа за една година търсенето на неквалифицирани работници ще намалее с близо 12 милиона и това е голям проблем и за България, посочиха от Асоциацията.

Намаляването на различията в обществото (образователни и социални) и повишаване нивото на самата професия са също част от приоритетните задачи на сектора. Това ще са и целите на новия управителен съвет, избран на Общото събрание на БАУХ.

Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ – Университет по финанси, бизнес и предприемачество, беше преизбрана за председател на Асоциацията. В управителния съвет влизат още представители на компаниите Кий Съксес Индикейтърс, GP Career Club, Experian България и А Дейта Про.

Членовете на БАУХ са над 2000, в това число над 250 чужди инвеститора. През изминалата година Асоциацията е привлякла 61 нови членове, а през първите два месеца на 2016 г. са привлечени повече от 50 нови членове.

Коментари по темата: „БАУХ алармира за огромен проблем с кадрите”

добавете коментар...

  1. владу

    И Хитлер е имал подобен проблем, неговата Асоциация за управление на хора е внесла кадри с влакове…

  2. Бай Танас на кюшето

    Ми нали вече няма нужда от хора, тук и там в разните производства и те по естествен път си намаляват, к’во чудно има. То у нашия бранш от нужните 50 вече има 0,5. И на кой не му стига повече? Напред с технологиите. Те ще “спасят” света. Благодарение на тях – геометричната прогресия на световния прираст скоро ще накара горката ни планета да колабира. Пък да видим тогава колко милиона специалисти ще липсват.

  3. dedmin

    Я, няма страшно бре – Меркелица покани сичкото умен маймун от Азия и Африка на гости!!

Коментар