Айфон напомни на руснаците за дефицита в СССР

По времето на Съветския съюз руснаците молили своите приятели американци да им носят сини дънки, рок записи и други стоки от Запада. Днес руснаците разполагат с възможности да си купят почти всичко, което си пожелаят, и може би единственото нещо, за което все още молят да им бъде носено, е лъскавият хендсет на Apple, писа msnbc.msn.com.
Новата версия на iPhone бе пусната в продажба в 21 държави на 11 юли и много скоро ще бъде достъпна в 70. Официално обаче Русия и Китай все още чакат телефонът на Apple да пристигне при тях.
Откакто “ябълката” пусна на пазара своя хендсет през миналата година, нито старата, нито новата версии на iPhone са стъпили на пазарите в Русия и Китай. Причината е, че Apple все още преговаря с мобилните оператори в двете държави и все още не може да се разбере с тях.
И въпреки всичко, анализите показват, че само САЩ разполага с повече потребители на iPhone, в сравнение с Русия и Китай. И в двете големи държави устройството на Apple се радва на невероятна популярност, благодарение на устремно развиващия се пазар за „отключени” iPhone-и, приспособени за местно потребление.
Интересен факт е, че дори настоящият президент на Русия Димитрий Медведев е бил забелязан да използва епълския хендсет.
Москва и Пекин са станали рай за търговията с iPhone. Руските уеб сайтове предлагат новия iPhone 3G за около $1200, което е шест пъти по-скъпо в сравнение с базовата цена от $199, на която устройството бе пуснато в САЩ.
Дори първата 8-гигабайтова версия на телефона се продаваше на приблизително същата цена през миналата седмица на московския пазар за електроника „Горбушка”. Някои московски потребители на iPhone обаче казват, че чрез опитен и умел пазарлък старият модел на устройството може да бъде намерен за $775.
Хендсетът бива пренасян в куфарчета, като никой не плаща каквито и да било митнически такси, твърдят анализаторите от Mobile Research Group (MRG) в Москва.
Откакто Apple пусна своя хендсет на пазара през месец юни 2007 година, внесените в Русия устройства наброяват поне 400 000 айфона, смятат от MRG. Според проучвания, в Китай този брой е поне двойно по-голям.
Сайтовете за онлайн търгове в най-многолюдната държава в света, като taobao.com, са предлагали новия 16-гигабайтов модел в деня на неговото пускане за $1370. Въпреки това, продавачи от пазарния комплекс „Нуренжие” в Пекин предвиждат, че след като айфонът бъде внесен в страната, цената му ще падне до около $735.
Не всички руски и китайски купувачи обаче се сдобиват с устройството на Apple, плащайки астрономически цени. Някои от тях се уреждат с айфон, когато пътуват в чужбина, докато други си го поръчват от приятели в САЩ и Европа. Освен това, iPhone се продава легално в Хонг Конг.
Веднъж станали собственици на хендсета, потребителите в Русия плащат около $100 за отключване на устройството, за да могат да го използват по техен избор в местни мрежи.
След като бъде отключена, бляскавата джаджа е готова за работа, макар че в много градове в Русия и в Китай новите айфони не могат да оползотворят максимално своята интернет връзка, поради отсъствието на така наречените „3G” високоскоростни мрежи.
С новия iPhone китайските и руските ентусиасти срещат и едно допълнително препятствие. Смартфонът е субсидиран от мобилните оператори, което прави възможна цената от $199 за базовия модел. Но това означава също така и, че купувачите ще бъдат принудени да сключат договор за активиране на плана за услугата, преди да напуснат магазина.
В миналото потребителите можеха да си купят устройството в САЩ, без да се налага да активират план за услугата на място в магазина. Анализаторите изчисляват, че една трета от епълските телефони, продадени в САЩ, така и не са достигнали до мрежата на AT&T.
От Apple не коментираха използването на нейните телефони в места като Русия и Китай. Изпълнителният директор на компанията Стив Джобс все пак каза, че очаква през тази година да бъдат сключени договори с руски и китайски мобилни оператори.

Коментар