Нова технология дава “зрение” на слепите

Microsoft показа съвършено нова технология за разпознаване на изображения по време на конференцията Build 2016. Разработката е аналог на технологията за добавена реалност и ще помогне на слепи и хора със силно влошено зрение да “виждат” света около тях.

Новата технология предвижда използване на смарт очила от рода на PivotHead, в които е вградена фотокамера. Специално приложение разпознава това, което попада в полезрението на камерата в даден момент, и го интерпретира в гласови съобщения.

Иновативният софтуер е написан от специалисти с влошено зрение, работещи в Microsoft. Те участват в тестовете и демонстрациите на продукта.

Технологията ще разпознава не само изображения, но също и възрастта на хората, попаднали в кадър, и израженията на лицата им, така че притежателите на умни очила да могат да разберат техните емоции.

В момента технологията се намира на ранен етап на разработка, но вече са проведени няколко демонстрации на различни обществени места. Microsoft все още не е обявила кога умните очила ще станат достъпни за незрящите.

Коментари по темата: „Нова технология дава “зрение” на слепите”

добавете коментар...

  1. :o)

    20% ли каза или 92% да се съкратят? 🙂

  2. Хмм

    Това заглавие е безкрайно некоректно. По-скоро “се опитва да замести”, отколкото “дава”. Даването би станало, когато успеят да излъчат качествен сигнал по очния нерв. Дотогава някой трябва да съкрати 20% от рекламистите, за да понамалеят глупостите в ефира.

Коментар