Windows Anniversary излиза през лятото

Едно от нововъденията в Windows 10 Anniversary е функцията Windows Ink, която позволява възможност за ръкописно въвеждане

Едно от нововъведенията в Windows 10 Anniversary е функцията Windows Ink, която дава възможност за ръкописно въвеждане

Microsoft обяви първото голямо обновление на Windows 10. Следващата итерация на платформата се нарича Windows 10 Anniversary, стана ясно на конференцията за разработчици Build 2016 в Сан Франциско.

Компанията акцентира на четири характеристики на новата ОС – поддръжка на Windows Hello в приложенията (вкл. браузъра Edge), функция Windows Ink, подобрен гласов асистент Cortana и поддръжка на универсални приложения за Xbox.

Windows Hello е функция, която позволява влизане в системата без парола, с помощта на пръстов отпечатък или сканиране на ириса на окото. Във версия Anniversary тази функция ще се използва за автентикация в сайтове през браузъра Edge, както и в различни приложения на Microsoft.

Функцията Windows Ink пък дава възможност за ръкописно въвеждане (с помощта на цифрово перо) не само в OneNote или други специализирани приложения, но и в обикновени приложения като Maps, Edge, Office и др. Разработчиците могат да добавят поддръжка на функцията в създаваните от тях приложения.

Гласовият асистент Cortana вече може да изпълнява нови задачи – в частност, да подсказва проактивно, като освен това е достъпен без разблокиране на устройството, пряко от блокиращия екран. Външни разработчици могат да интегрират функцията в свои приложения, които се публикуват в специален раздел на Windows Store – в момента те са около хиляда.

Поддръжката на универсални приложения за Xbox позволява разработка на програми и игри за настолни Windows компютри и конзоли Xbox. Освен това Microsoft обеща да превърне конзолата Xbox в платформа за разработка на приложения. Създателите на приложения могат да активират режима за разработка Xbox Dev Mode на всеки екземпляр на конзолата.

Обновлението Windows 10 Anniversary ще бъде достъпно безплатно за всички потребители на Windows 10 през лятото на настоящата година, увери Microsoft.

Коментари по темата: „Windows Anniversary излиза през лятото”

добавете коментар...

  1. Крис

    Някак си все сме критични ,а защо не вземем да изсмислим нещо ?!?!

  2. Иван

    Машала за новата боза!

Коментар