Нов стандарт UFS 1.0 дефинира сменяеми карти

256-гигабайтов UFS чип на Samsung е два пъти по-бърз от SSD

256-гигабайтов UFS чип на Samsung е два пъти по-бърз от SSD

Браншовата организация JEDEC Solid State Technology Association публикува нов стандарт за карти памет, наречен JESD220-2 Universal Flash Storage (UFS) Card Extension Standard.

Стандартът се отнася до сменяем носител, който е близък по функционалност на стандарта за несменяеми устройства за съхранение UFS. Известна още като UFS card 1.0, спецификацията JESD220-2 е достъпна за сваляне безплатно от сайта на JEDEC.

UFS (Universal Flash Storage) описва високоскоростен интерфейс за флаш памет с ниска консумация на енергия, предназначена за използване в устройства от категорията потребителска електроника.

Картите памет JESD220-2 са съвместими с UFS 2.0 и UFS HCI 2.0. Те поддържат MIPI M-PHY HS-Gear3, HS-Gear2 (опция) и PWM-Gear1. Дори при използване на една линия UFS 1.0, може да се постигне скорост до 600 MB/s в двете направления.

Достойнства на UFS са ефективният механизъм на опашки, поддръжката на няколко логически устройства, наличието на функция за управление на данните, защитата от запис, управлението на задачите и захранването.

Новият стандарт опростявя картите, в сравнение с вградените хранилища UFS 2.0. В частност, реализирана е само една линия MIPI M-PHY, не се поддържа сигнал HW RESET, а тактовите честоти са ограничени до 19,2 и 26 MHz.

Премахнати са също така линията VCCQ и възможността за начално зареждане от картата памет. Механичните характеристики на сменяемите носите са описани в спецификацията JEDEC MO-320A.

Коментар