GE можела да купи Apple евтино

Майкъл Спиндлър, шеф на Apple в далечната 1996 г., предложил компанията на GE за 2 млрд. долара

Майкъл Спиндлър, шеф на Apple в далечната 1996 г., предложил компанията на GE за 2 млрд. долара

Концернът General Electric е можел да купи Apple само за 2 милиарда долара преди 20 години, стана ясно покрай 40-годишния юбилей на ИТ гиганта от Купертино.

Майкъл Спиндлър, шеф на Apple в далечната 1996 г., предложил компанията на GE за сума, която е 300 пъти по-малка от сегашната й пазарна капитализация. Това твърди в интервю за CNBC Боб Райт, бивш CEO на NBCUniversal, която по онова време е в състава на GE.

Apple е изпитвала сериозни трудности през 90-те години на миналия век. Ето защо Спиндлър се опитал да продаде компанията, макар и само за 2 млрд. долара, на GE.

“Една акция [на Apple] тогава струваше 20 долара. Спиндлър казваше, че не може да развива компанията достатъчно бързо и инвеститорите го притискат”, спомня си Боб Райт.

GE обаче отказва да сключи подобна сделка. “Не можехме нищо да направим [с Apple]. Това беше път, който ни извежда от нашата игра. Ние не сме компания от Силициевата долина”, допълва екс-шефът на NBCUniversal.

Преговорите между GE и Apple са се водили една година преди завръщането на Стив Джобс начело на създадената от него ИТ компания. Трудно би било сега да си представим как би изглеждала Apple в състава на GE – вероятно светът нямаше да познава иновативни продукти като iPhone и iPad с марката на “ябълката”.

Коментари по темата: „GE можела да купи Apple евтино”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ей, ама как ги разбирате тия иновации, мамата си джаза! А, дълбоките ви познания относно Apple са направо покъртителни!

    инж. Пача, изключително добре известен и изключително детайлно описан в биографиите му факт е, че Джобс винаги се е вманиачавал върху ЕДИН продукт и практически е игнорирал всичко останало. Точно затова доводът, че са проекти “останали от времето на Джобс” е повече от неадекватен. Тия глупости ги плещят едни, които от 35 години насам почти ежедневно предричат краха на Apple. Е, досега не са познали 🙂

    Ето и по-конкретни твърдения:
    – ResearchKit е започнат през Април 2012г. Проектът е отворен код, лесно се проверява 🙂
    – CareKit е още по-нов проект, явно Джобс от гроба управлява компанията.

    Специално рециклирането, възобновяемите енергийни източници не са сред интересите на Джобс и са инициативи започнати пак след смъртта на Джобс.

    Простият факт е, че има иновации в Apple и в отсъствието на Джобс. Например, Newton – първият PDA, с разпознаване на ръкопис. Днес тези устройства

    Всъщност, силата на Apple е, че имат UX екип, чието мнение тежи повече от това на самозабравилите се посредствени инженери. Сериозните инженери слушат и се учат, когато не разбират нещо.

  2. :o)

    за да пробие един иновативен продукт той трябва да има вътрешно фирмена подкрепа и някой достатъчно луд и ексцентрик (джобс) по възможност силен егоманиак (джобс) но и технологичен гений (пак същия) за да разпознае полезния продукт и да го отстои срещу огромната сила на “борда” от затлъстели евреЙ (инвеститорите) които не искат флуктоации и иновации а само да си запазят и множат паричките.
    Така че реално в момента може и да има иновативни продукти в Епъл но да си остават на чертожните дъски защото няма кой да ги подкрепи и развие.
    Определено хора като джобс се раждат веднъж на 100-200 години а може иповече.
    Тим Кук може да прилича на джобс ама само по очилата.

  3. aze

    samo taka s komentarite posle da ne revete

  4. инж. Петя

    Какво се пенявиш само фукльо и пикльо – голям разбирач си анонимус?
    Това са останали проекти още от времето, когато Стив Джобс беше жив.

    След тези проекти за умни часовници, умни гривни за здраве, най-вече вълнение за фитнес маниаци и спортисти – но след това НЯМАТ НИЩО нито ново нито иновативно! За съжаление останалите хора на Apple са неспособни вече да създават нищо, а и краденето на чужди разработки в днешно време не е толкова лесно и безнаказано.

    Освен това и за цялата компютърна индустрия ще настъпи застой след като изчерпят всички възможности на силиция до 2029 година.

  5. Anonymous

    Между “абе, що не купите Apple” и завършена продажба има огромна разлика. GE не е можела да купи Apple, а е получила предложение от Спиндлър да се опита да купи Apple. И двете компании имат борд на директорите, акционери; преговорите са дълги и много страни могат да ги осуетят. А, последната дума винаги е на SEC.

    Към предишния коментар – абе, нали Apple нямали били никакви иновации и нищо никога не били направили, само били крадяли?

    От едни и същи идиоти слушам едновременно “Apple винаги само са крадяли” и “без Джобс повече никакви иновации”. Естествено, и двете са абсолютни малоумия.

    От години Apple работят в насоки и имат иновации, които са насочени не към масовия потребител, а към хора в неравностойно положение. Прост пример е Accessibility, което и на Mac OS и на iOS е несравнимо на светлинни години светлинни години пред останалите.

    Последните години, след като си отиде Джобс, имат HealthKit, ResearchKit и CareKit. С тях правят революция в начина, по който научните институти комуникират с хора с различни заболявания, организират контролни групи и провеждат изследвания; следят пациенти и прочее.

    Да спомена ли иновациите и сериозните инвестиции в чистото производство и рециклирането? Кога за последно Xiaomi/Samsung/LG са показали нещо в тази насока?

    Добре, че не всички разбират иновациите като масовия форумен неандерталец.

  6. Ell

    След като си отиде Стив Джобс нищо ново и иновативно няма повече да видим от Apple.

Коментар