Близо $300 млрд. държат в офшорки Microsoft и Apple

Корпорациите от САЩ са инвестирали за щест години 2,6 млрд. долара в създаване на армии от лобисти

Корпорациите от САЩ са инвестирали за шест години 2,6 млрд. долара в създаване на армии от лобисти

Водещите американски корпорации държат в офшорни зони около 1,4 трилиона долара, съобщи британският Гардиън, позовавайки се на некомерсиалната организация Oxfam, която е посветена на борбата с бедността.

Apple, например, държи $181 млрд. в офшорки, докато при Microsoft тази сума е $108 млрд. В челната тройка попада и концернът General Electric, който съхранява в данъчните убежища $119 млрд.

В списъка на най-големите компании, които избягват данъци чрез сметки в офшорни зони, попадат също фармацевтичният гигант Pfizer, холдингът Alphabet и нефтеният гигант Exxon Mobil.

Използването на офшорни сметки помага на корпорациите да намалят данъчното бреме с 35% до 26,5% средно за периода от 2008 до 2014 г. През този период 50-те американски компании в списъка са платили данъци в размер на 1 трлн. долара.

Сумарната печалба на компаниите от доклада на Oxfam възлиза на почти 4 трлн. долара в периода от 2008 до 2014 г., плюс 11 трлн. долара във вид на поддръжка от правителството на САЩ. За шест години Apple, Microsoft и другите американски гиганти са получили 27 долара правителствена подкрепа за всеки  долар, платен от тях във федералния бюджет.

Oxfam твърди, че големите американски компании са инвестирали 2,6 млрд. долара в създаване на армии от лобисти, които работят за увеличаване на правителствената поддръжка под формата на федерални заеми, гаранции и други облекчения.

За всеки долар, платен във федералния бюджет, американските корпорации са  получили по 27 долара правителствана подкрепа за период от шест години, твърди Oxfam

За всеки долар, платен във федералния бюджет, американските корпорации са получили 27 долара правителствана подкрепа за период от шест години, твърди Oxfam

Властите на САЩ често обвиняват местните ИТ компании за това, че използват законни методи за избягване на данъци. Миналата година шефът на Apple Тим Кук определи подобни обвинения като политическа глупост.

„В това няма нито капка истина. Apple плаща данъците си до последния долар. В тази страна ние плащаме повече данъци от всеки друг”, отговаряше на упреците Тим Кук.

Той също така призова Конгреса да промени данъчния кодекс, който – по неговите думи – е създаден за индустриалната епоха, а не за цифровите технологии.

Темата за ошфорките нашумя, след като в началото на април тази година Международният консорциум за журналистически разследвания (ICIJ) съвместно с Организацията за информиране за организираната престъпност и корупцията (OCCRP) публикува доклад, съгласно който редица ръководители на държави и известни личности държат огромни суми в офшорка в Панама.

Коментари по темата: „Близо $300 млрд. държат в офшорки Microsoft и Apple”

добавете коментар...

  1. Пак програмист

    Корпоративният данък в САЩ е висок, затова.

  2. Saevar

    верно си неграмотен …. това май е типично за фен на ябълките…..

  3. Apple

    Чудиш се защо стоят яхтата на Джобс в Дубай??

    Като италианците/ю.корейците/австарлиците/ са добри на лодки .

    Apple имат цяла цяла офшорна банка в Дубай.

Коментар