Hyundai и Cisco обмислят „компютър на колела”

Корейската компания Hyundai Motor си сътрудничи с мрежовия гигант Cisco Systems в разработката на иновативна технология за включване на автомобилите към интернет.

Проектът се явява стъпка към реализиране на идеята на Hyundai за „високопроизводителен компютър на колела”, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление от Hyundai.

На среща в Сеул ръководствата на двете компании са договорили съвместна разработка на технология за бордова мрежа за високоскоростно предаване на големи обеми данни. От страна на Cisco е участвал шефът на американската компания Джон Чембърс.

Hyundai Motor иска да създаде мрежова автомобилна платформа и да я наложи като водеща на пазара. За целта компанията си сътрудничи с технологични партньори-лидери, се казва в изявление от корейска страна.

По-рано стана известно, че Toyota и Microsoft също разработват „автомобилна технология на бъдещето”. Тя ще стъпи на облачната платформа Azure и ще позволи на автомобилите на Toyota да помнят маршрути и да предлагат информационни услуги, като отчитат навиците на водачите.

Коментар