НСИ ще следи изпълнението на всички стратегии у нас

„Информацията е голяма сила, когато е поднесена по правилния начин и когато тези, които я ползват, я разбират", заяви Диана Янчева, зам.-председател на НСИ

„Информацията е голяма сила, когато е поднесена по правилния начин и когато тези, които я ползват, я разбират”, заяви Диана Янчева, зам.-председател на НСИ

Нова статистическа система, разработвана от НСИ, ще подпомага наблюдението и контрола над изпълнението на различните национални и европейски стратегии у нас, стана ясно днес. Очаква се системата да е готова през май 2017 г. Тя ще следи и съпоставя показатели, които разкриват как се изпълнява всяка отделна действаща стратегия в една или друга област.

Стратегии и тактики

Към момента в България действат над 60 различни стратегии на различни агенции и ведомства, разкри Диана Янчева, зам.-председател на НСИ. Сред тях са стратегиите за демографското развитие, за намаляване на бедността, за учене през целия живот, за развитие на професионалното образование, интегрирана транспортна стратегия, стратегия за интелигентна специализация, стратегия за заетостта, за регионалното развитие, националната концепция за подобряване качеството на живот на възрастните хора, стратегия за детето и др.

Всяка стратегия цели положителна промяна, обясни Янчева. Промените обаче могат да бъдат дефинирани чрез измененията на дадени количествени показатели. Точно тези показатели ще събира и натрупва, в статистически значим вид, новата информационна система. „Ние трябва да произведем данните, които да послужат за мониторинг на всички тези стратегии”, каза Янчева.

Някои от ведомствата, разработващи и реализиращи подобни стратегии, са изисквали от НСИ определени данни, чрез които да положат измерители на успеха на реализацията на проектите. Това обаче не важи за всички подобни политики. „Досега само за някои от стратегиите сме осигурявали обезпечаване със статистическа информация, но само по заявка на съответните ведомства”, уточни Янчева.

Условно стратегиите могат да се разделят на две групи – национални и европейски. И в двата случая важен е мониторингът на показателите, които говорят за изпълнението и успеха на въпросните стратегически документи.

Проектът

„Изграждане на статистическа база и на информационна система за мониторинг на европейски и национални стратегии и регионална политика” е проект с продължителност 18 месеца – от декември 2015 до май 2017 г. Той се финансира по Оперативна програма „Добро управление” 2014-2020, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд. Стойността на проекта е 750 979 лв.

До момента по проекта са анализирани наличните стратегии и са определени показателите, необходими за въпросния мониторинг. Предстои избор на софтуеран разработчик, който да създаде информационната система. Очаква се това да стане до края на лятото.

Цели

Основната цел на начинанието е събиране и разпространение на информация, която да помогне за наблюдението и оценяването на изпълнението на всички различни национални стратегии с хоризонтален обхват и на европейските стратегии, реализирани по различни оперативни програми, действащи у нас.

Специфичните цели на проекта включват:

  • оптимизиране на координацията при планирането, изпълнението и отчитането на политиките;
  • подобряване достъпа до актуални статистически данни и на информираността на бизнеса и гражданското общество;
  • осигуряване на статистическа рамка, методологии и метаданни, процедури и работеща система за отчитане на реализацията на европейските и националните стратегии.

Какво ще представлява системата?

Системата, условно наречена „МониторСтат”, ще е централизирана, уеб-базирана, двуезична и ще се състои от два модула.

Първият модул се разработва за свободен достъп от широката общественост. Той ще съдържа всички индикатори по различните европейски и национални стратегии, оперативни програми, метаданни, методологии, както и списък с индикатори, така че всеки да може лесно да се ориентира в морето от данни.

Вторият модул ще осигурява достъп до статистическите показатели и групировки в табличен формат. Този модул ще работи с данни по показатели на НСИ съгласно списъка за стандартните статистически показатели, както и с данни по показатели, за които важат изискванията на закона за опазване на статистическата тайна.

Цялата система ще има API за информационните системи на различните оперативни програми, действащи у нас, както и към ситемата ИСУН 2020, така че управляващите органи да могат да получават статистика от НСИ за осъществяване на текущ мониторинг на дейностите по програмите.

Потребители

  • държавната администрация ще може да ползва статистическите данни от новата система за наблюдение на реализацията на различните стратегии и политики, за които отговаря;
  • медиите и гражданското общество ще могат да наблюдават тези процеси и да вземат решения за запитвания, кампании или други действия, свързани с взаимодействие с държавните органи.

„Информацията е голяма сила, когато е поднесена по правилния начин и когато тези, които я ползват, я разбират”, коментира Диана Янчева. Гражданите ще могат да следят как се реалзиират оперативните програми и да знаят дали документите, които се пишат, биват реализирани в действителност и какво ни носят те”.

По нейните думи, когато медиите и гражданският сектор имат информация какво се случва в държавата, те могат да повлияят на по-нататъшното развитие на определени политики, стратегии и тактики за решаване на едни или други проблеми.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „НСИ ще следи изпълнението на всички стратегии у нас”

добавете коментар...

  1. Борис

    Достатъчно е да кажем, че стратегиите са над 200, а не както се твърди над 60 за да знаем какъв ще бъде резултатът от проекта.

Коментар