Двумилионен град обяви фалит след миграция от SAP към Oracle

Някои необмислени решения за замяна на информационни системи могат да имат разрушителен финансов ефект (снимка: CC0 Public Domain)

Администрацията на двумилионен град от Обединеното кралство обяви несъстоятелност без предупреждение. Причината е в информационната система и по-конкретно – преминаването от софтуер на SAP към решение на Oracle.

Властите на британския град Бирмингам обявиха тази седмица фалит. Има огромна дупка в бюджета на града, отчасти поради гигантските разходи за преместване на ИТ системата на общинския съвет от ERP на SAP към подобно решение на Oracle, съобщи Гардиън.

Преходът се проточи с години, а оценката му през това време нарасна пет пъти и достигна 100 милиона паунда. В същото време решението на Oracle не притежава значителна част от функциите, изисквани от градските власти и налични в SAP ERP.

От 20 милиона… до 100 милиона паунда

Градският съвет на Бирмингам, най-голямата местна власт в Европа, призна, че е във „финансови затруднения“. Съветът обяви несъстоятелност, което е резултат от невъзможността да балансира бюджета на града. В същото време всички разходи са замразени, с изключение на най-необходимите.

Според публикация на The ​​Register, огромна вина за незавидното финансово състояние на Бирмингам има съвместният проект на властите с Oracle за въвеждане на ERP система, внедряването на която се превърна в истински финансов ад за града. Проектът първоначално е струвал 20 милиона паунда, но с течение на времето цената е нараснала до невероятни размери, доближавайки границата от 100 милиона паунда.

В резултат на това Бирмингам, вторият по големина град в Обединеното кралство с над 2 милиона души (към 2021 г.), е изправен пред впечатляващ бюджетен дефицит от около £87 милиона. Но освен Oracle има и други причини за този финансов колапс.

Например, многобройните плащания на компенсации в случаи на нарушения на правилата за равно заплащане са дали своя принос – жените, които са служили в градския съвет, са получавали по-малко заплащане от мъжете, според Гардиън. Тези плащания пробиха огромна дупка в бюджета на града – само от 2013 до 2023 г. общата им сума надхвърли 1,1 милиарда паунда.

Проектът “Финанси и хора” се превърна в кошмар

Съвместният проект на властите на Бирмингам и Oracle, наречен “Финанси и хора”, включва въвеждане на облачно-базирана ERP система Oracle Fusion в ИТ екосистемата на градската управа. Изпълнението на този проект вече се превърна в кошмар за града, поради непрекъснато забавяне на изпълнението, а сега има и петкратен преразход.

Какво точно е попречило на Oracle да завърши цялата работа навреме, не е установено. Според проучването на The ​​Register, градските власти са решили да преминат към ERP система на Oracle още през 2018 г., изоставяйки софтуера на немската компания SAP.

През 2019 г. са направени корекции в плана за преминаване от SAP към Oracle, което оказва влияние на времето за завършване, а през 2020 г. това се случва отново, но този път вероятно поради пандемията от коронавирус. Година по-късно сроковете са отложени за пореден път и още тогава оценката на проекта започва да расте – от първоначалните 20 милиона паунда тя почти се удвоява до 38,7 милиона паунда.

Oracle, от своя страна, изглежда не забеляза никакви проблеми при изпълнението на плана. През 2021 г. основателят и технически директор на компанията Лари Елисън заяви, че този проект е една от успешните победи в прехода на големи клиенти от SAP ERP към Oracle Fusion.

Проектът, наречен „Финанси и хора“, беше „от решаващо значение за организация с размера на градския съвет на Бирмингам“, каза говорител на градския съвет пред The ​​Register. Президентът на Съвета Джон Котън и неговият заместник Шарън Томпсън също направиха изявления. Те открито съобщиха, че преминаването към ERP системата Oracle е било сериозен стрес за градските власти.

Котън също така добави, че системата има някои проблеми с „проследяването на финансови транзакции“, както и с „транзакции с човешки ресурси“. „Това трябва да се поправи“, подчерта той.

Грешна преценка в началото?

Има вероятност идеята за преминаване от SAP ERP към подобна система на Oracle от самото начало да не е била най-добрата. Източник от средите на администрацията коментира пред The Register, че Oracle Fusion, базираната на облак ERP система, към която общинският съвет реши да мигрира, „не е продукт, подходящ за местните власти, тъй като е фокусиран до голяма степен върху производствени/търговски организации“.

Той добавя, че системата SAP, използвана от властите в Бирмингам от години, е силно адаптирана към изискванията на градския съвет. Според него, да се внедрят подобни функции в системата на Oracle, ако изобщо е възможно, е много трудна задача.

Коментари по темата: „Двумилионен град обяви фалит след миграция от SAP към Oracle”

добавете коментар...

  1. Калин

    Тотално неадекватно.

    Няма бизнес решения на Open Source и Linux, от типа за който става дума

  2. Калин

    Говориш алабализми за неща, които хал хабер си нямаш.

    ЕРП с-ма няма нито една община у нас.
    Това е 100% сигурно

  3. Калин

    Вярно.

    У нас въобще нямат дори компютри в много от общините.

  4. Калин

    Проекта Лидл на Сап е застлан от евтини индийски консултанти. В допълнение лидъл са искали безброй ненужни глупости

    Кауфланд си работи със САП решенията от години.

    Тук по-скоро е пример, че не можеш да качиш силно конфигурируема функционалност от онПрем на публичен Клауд. Просто не става.

    Клауд решенията са супер за стандартизиран софтуер. На клиенти, на които им трябват специфични функции просто не трябва да се хващат на SaaS, защото няма да им свършат работа.

  5. Anonymous

    ЕРП
    Само погледмете в обществените поръчки за какви ИТ безумия се пръскат пари.

  6. Николай

    Прочетете за спирането на SAP проекта от Lidl, след като им наливат 500 милиона евро за седем години. Тези * ай ти фирми, застрахователи, банки и прочее ще затрият света.

  7. Ако знаеха

    Да ползват Linux и Open Source продукти и технологии нямаше да са в такова положение.

  8. Булгар

    Как да няма имаме ERP системи в България. Въпрос на време е да изгърмим всичко у нас обаче вместо град цялата държава ще фалира. Пълно е в България с такива обществени поръчки за ИТ и всякакви други системи, които грабят държавни пари.

  9. Евмолпеец

    Е, у нас няма град, в който да се случи подобно нещо, защото нийде у нас няма внедрена ЕРП в управлението…

Коментар