Доколко ефективни са онлайн курсовете?

Има поне пет причини обученията онлайн да са предпочитани от професионалистите и бизнеса пред присъствените курсове (снимка: CC0 Public Domain)

Електронното обучение преобрази образованието както в училищата, така и в бизнеса. Основният аргумент в негова полза е, че то позволява на учащите да трупат знания със собствено темпо в комфортна атмосфера. Очевидно е, че електронното обучение ще играе важна роля в бъдещето на образованието. Според специалистите, има няколко причини, поради които онлайн обучението може да бъде по-ефективно от присъствения курс.

Програмиране, маркетинг, чужди езици – интернет изобилства от предложения за обучителни курсове онлайн, било то платени или дори безплатни. Повечето завършват със сертификат. И ако за подрастващите в училище електронното обучение се оказа “патерица” по време на пандемията, за работещите хора и за бизнеса електронните курсове се утвърдиха като благодатна възможност.

Повече знания

Според IBM, учащите в онлайн курсове за обучение, включващи мултимедийно съдържание, научават пет пъти повече материал, отколкото тези в традиционните класове “лице в лице”. Тъй като онлайн курсовете предоставят на студентите пълен контрол върху обучението, те могат да работят със собствено темпо. Така учащите могат да учат по-бързо и да усвояват повече информация в онлайн курсовете, отколкото биха могли в присъствен курс.

Нещо, което не е за подценяване, е че учащите могат да преминават по-бързо през онези раздели от курса, с които са запознати, и за сметка на това могат да отделят повече време за онези области, в които имат по-малко познания и съответно се нуждаят от повече време.

По-висок процент на задържане

Много присъствени курсове имат затруднения да поддържат интереса на студентите през целия семестър. Според изследователския институт на Америка, това не е така при електронното обучение. Онлайн курсовете имат по-висок процент на задържане на студентите – с около 25–60%.

Това се дължи на три фактора: по-ангажиращо мултимедийно съдържание, по-голяма гъвкавост в начина, по който индивидите използват учебната програма, и по-малка вероятност часовете да са в конфликт с други ангажименти.

Икономия на време

Според анализ на Брандън Хол относно електронното обучение на работното място, хората отделят 40–60% по-малко време за този вид обучение, отколкото в традиционна класна стая.

Също така си струва да се отбележи, че по-голямата част от онлайн курсовете позволяват на студентите да разпределят времето си за учене по какъвто начин намерят за добре. Не е необходимо да отделят много време за лекциите, само половин час всеки ден през обедната почивка би бил достатъчен.

Предимството на честите оценки

Едно от предимствата на онлайн курсовете е, че оценяването може да се превърне в постоянен процес. Това е добре за учащите, защото смесването на мултимедийно съдържание и учебни материали с редовни кратки изпити може да помогне на студентите да останат по-ангажирани. Всъщност, изследователи от Харвард установиха, че възприемането на тези кратки, редовни изпити намалява разсейването сред учащите, учетворява воденето на бележки и подобрява общото запомняне на съдържанието.

Има и нещо друго. Колкото по-често се оценяват учениците, толкова по-добре техните преподаватели могат да следват напредъка на всеки от учащите. Следователно преподавателите ще са в състояние да се намесят рано, когато е необходима помощ, поради подобреното проследяване на прогреса.

По-ефективна работа

Според скорошно проучване, компаниите, които възприемат технологични методи на обучение, имат 26% по-високи приходи на служител. Тъй като електронното обучение помага на служителите да разширят възможностите си за професионален растеж, като същевременно повишава удовлетворението, подходът се оказва печеливша ситуация.

Освен това служителите ще се чувстват по-оценени, което ще доведе до по-нисък процент на текучество, защото е по-малко вероятно да напуснат друга работа поради липса на кариерно израстване.

Отговор на поколенческите различия

Електронното обучение става по-жизнеспособно и достъпно, тъй като броят на хората, които притежават компютри и мобилни телефони, нараства по света. Скоростта на интернет връзката се подобрява, което позволява използване на повече мултимедийни методи за обучение.

Експертите са на мнение, че хората от различните поколения имат различни предпочитания за това как ще изглежда и ще се провежда обучението им. Например, по-възрастните очакват да им преподават утвърдени експерти, по-младите търсят начини за учене чрез проекти и работа в екипи, а най-младите държат на интерактивността.

Всеки от тези стилове на учене може да бъде приспособен и посрещнат чрез платформа за електронно обучение. Една система за онлайн-курсове може да поддържа и отговаря на всяко от описаните предпочитания за обучение, тъй като всичко се отнася до дизайна на курса, а не до метода на доставка на знанието.

Коментар