Facebook ще плаща на влиятелните потребители

Facebook проучва възможностите за материално стимулиране на влиятелните потребители

Facebook проучва възможностите за материално стимулиране на влиятелните потребители

Влиятелните потребители във Facebook ще могат да печелят от своите постове в социалната мрежа. Очаква се в скоро време да бъде създадена система за изплащане на възнаграждения, която да поощри активността на потребителите.

Facebook провежда в момента проучване сред избрани потребители, като им предлага да изберат начин за монетизация в случай, че бъде въведена подобна функционалност, съобщи Vanityfair.com.

Предлагат се различни варианти за получаване на възнаграждения, вкл. плащане от самите фенове, приходи от поместване на реклама, или т.нар. брандирано съдържание, както и схема за стимулиране на дарения чрез бутон „Призив към действие”.

Проучването на възможността за споделени приходи идва седмици след като социалната мрежа пусна услугата Facebook Live за излъчване на видео в реално време. Засега няма повече подробности за новата функционалност и сроковете за нейното въвеждане.

Социалната мрежа вече плаща на някои издатели, вкл. Vox Media и BuzzFeed, за да участват с живо видео. Но досега не е имало инициативи за възнаграждения на индивидуални потребители.

Представител на Facebook коментира пред The Verge, че компанията иска да създаде устойчив модел за монетизиране за своите партньори, като чуе и тяхното мнение.

Ежемесечната аудитория на Facebook вече превишава 1,5 милиарда души, сочи официалната статистика. Чистата печалба на проекта нарасна през миналата година с 25% и възлиза на 3,68 милиарда долара.

Коментари по темата: „Facebook ще плаща на влиятелните потребители”

добавете коментар...

  1. :o)

    дето се вика “изкарвайте пари от фесбук” вече няма да е само виц 🙂

  2. Димитър Иванов

    Кой не ги иска тези пари? Хайде питай някой, който има хиляди последователи, защото е интересен дали не иска пари за това, да продължи да си прави там каквото си прави? В youtube е същото и отдавна е платено

  3. но

    Това да ти дават пари, без ти да ги искаш – има нещо гнило в тази инициатива. Май хората вече все по-малко ползват FB, а приходите са в резултат от заблудени рекламодатели (които много трудно могат да изчислят ефекта от рекламите си във FB).

Коментар