Облакът ще погълне 20% от ИТ инвестициите

Към края на десетилетието облакът ще стане основен механизъм за предоставяне на публични и аналитични данни в региона

Към края на десетилетието облакът ще стане основен механизъм за предоставяне на публични и аналитични данни в региона

Облачните решения в ЕМЕА региона ще се развиват приблизително в крак с тенденциите в световните технологични среди и радикално ще променят начина, по който организациите ползват технологични ресурси.

Анализаторите от IDC представиха днес на форум в София своите 5 прогнози за развитието на облачните технологии в региона. Ето кои са те:

• До 2018 г. над 50% от потребителите ще използват някакъв вид „хибриден облак”. У нас това ще се случи с леко закъснение – малко по-късно, отколкото в глобален мащаб.

• Развитието на облачните модели, специфични за дадени бизнес-сегменти, ще се превърне във водеща стратегия за успех на пазара до 2018 г. Става дума за т.нар. Вертикални решения. Много от фирмите ще разработват свои специализирани, секторни платформи, което ще формира въпросните вертикални решения.

• 20% от ИТ инвестициите на организациите ще са свързани с облака до 2018 г. Пак в този период 25% от целия софтуер, ИТ услугите и инфраструктурата в центровете за данни вече ще са в облачна среда.

• Почти 50% от потребителите, които изграждат хибриден облак, ще са закупили нови или ще са ъпгрейднали облачни модели, предназначени за определено работно натоварване.

• До 2020 г. облакът ще стане основен механизъм за предоставяне на публични и аналитични данни в региона. От своя страна, консумацията на публични данни ще нарасне със 150%. Това ще отвори път за навлизането на нови модели вертикални решения.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар