ЕС обсъжда етичен кодекс за клауд доставчиците

Готовите договори, в които доставчиците на облачни услуги определят рамките на собствената си отговорност, притесняват сериозно компаниите, заяви Найден Неделчев от Gfk

Готовите договори, в които доставчиците на облачни услуги определят рамките на собствената си отговорност, притесняват сериозно компаниите, заяви Найден Неделчев от Gfk

Основна пречка пред навлизането на облачните услуги е прехвърлянето на отговорността при клиента, заяви Найден Неделчев, заместник-директор на отдела „IT Security and Audit” в GfK по време на Cloud Leadership Forum 2016, организиран от IDC България.

Готовите договори, в които доставчиците определят рамките на собствената си отговорност, притесняват сериозно компаниите. „Голяма част от потребителите на клауд услуги са малки компании, които нямат ресурса да преговарят. Те са поставени в ситуацията да приемат условията или да се откажат от ползване на услугата”, поясни Найден Неделчев.

Затова в Европейския съюз се обсъжда приемането на Етичен кодекс на доставчиците на облачни услуги, който да осигурява равноправно и балансирано договаряне между администратора и доставчика, допълни той.

Сред предизвикателствата по отношение на сигурността на данните в облака е големият брой регулаторни стандарти. В ЕС те са над 50, което силно затруднява бизнеса, посочи Неделчев. Той очаква да бъде направен опит за хармонизиране на водещите практики и създаване на общ модел, който да улесни потребителите в терминологията на европейското право.

Бизнесът очаква развитие и в областта на сертифицирането. То трябва да бъде „адекватно и да гарантира, че продуктът, който ползваме, е достатъчно безопасен за нас”, каза още Неделчев и припомни, че в ЕС вече има подобен опит със стандарта EuroPriSe, който комбинира правна и технологична част.

Съществуващите нормативни регулации защитават класическата форма на правене на бизнес, но липсва регламент при облачните услуги. Той вероятно тепърва ще бъде разработен, обобщи Неделчев.

Деница Дженева

Деница Дженева

Коментар