Android N се развива в посока многозадачност

Android N позволява многозадачна работа и освен оптимизира използването на батерията

Android N позволява многозадачна работа и освен това оптимизира използването на батерията

Google е добавил възможности за многозадачна работа в мобилната платформа Android N, стана ясно на започналия вчера ежегоден световен форум за разработчици Google I/O в Сан Франциско.

Ключовата нова характеристика на Android N ще позволи на потребителите да разделят екрана на мобилните си устройства между две приложения – възможност, която е позната от десктоп системите.

Друга новост в платформата е настройваемият размер на уведмоленията за отделните приложения. Освен това разработчиците са оптимизирали разхода на батерията. Добавена е също поддръжка на приложния програмен интерфейс API Vulcan.

Google наблегна и на факта, че Android поддържа платформата Daydream – тя представлява своеобразно развитие на VR проекта Cardboard, който в бъдеще може да прерасне в нещо по-голямо, ако за него се адаптират популярни услуги като YouTube, Street View и др.

Google все още не е обявил комерсиалното име на новата си мобилна Android платформа, която ще последва Marshmallow. Междувременно, компанията представи новата услуга Instant Apps, която позволява пускане и оценяване на приложения преди да бъдат инсталирани на устройството. Услугата работи на смартфони и таблети под управление на Android 4.2 или по-нови версии.

Новост от Google също така е версия Android Wear 2.0 за носими устройства. В нея са добавени редица функции, благодарение на които „умните” часовници ще станат по-независими от смартфоните.

Платформата за автомобили Android Auto вече предлага възможности за свързване и през други технологии освен Wi-Fi. Водачите пък получават приложение Waze, което ги информира за ограничения на скоростта и пречки по пътя.

Коментар