Китай разхлаби интернет цензурата заради Игрите

Китай премахна забраната на достъп до блокираните от дълго време сайтове за журналисти, след като страната бе подложена на сериозни критики относно налагането на цензура.

След преговори с Международния олимпийски комитет (МОК) сайтовете, сред които тези на Amnesty International, Human Rights Watch и уеб страницата на BBC на китайски език, ще бъдат достъпни за разглеждане в медия центъра на Олимпийските игри, започващи след няколко дни. Уеб страниците ще бъдат достъпни и в някои части на Пекин, съобщава guardian.co.uk.

Скандалите около блокирането на тези сайтове бяха много обидни и срамни за МОК, откъдето казаха, че журналистите трябва да разполагат със същия Интернет достъп, на какъвто са се радвали на предишната лятна Олимпиада.

Но уеб страници с информация за забраненото духовно движение “Фалун Гонг”, китайските дисиденти, заточеното правителство на Тибет и военните действия, извършени на площада “Тянанмън” през 1989 година, са все още недостъпни, тъй като Китай ги определя за пропагандни и вредни за националните интереси.

В допълнение, китайските интернет потребители няма да могат да се радват на достъп до разблокираните сайтове, тъй като те ще са достъпни само в медия центъра на Олимпийските игри. Китай, същевременно, разполага с най-многобройното интернет население.

Промяната в политиката за налагане на цензура в Китай идва след като президентът Ху Джинтао заяви по време на интервю с подбрана група от чуждестранни репортери, че страната му ще застане зад обещанията си, свързани с Олимпийските игри. Той обаче и предупреди, че критиките за политизиране на Игрите няма да спомогнат за разрешаване на спорните въпроси.

Миналата седмица от МОК разкриха, че някои представители на организацията са се съгласили да оставят Китай да блокира чувствителните уеб сайтове за журналистите, въпреки многобройните си обещания за свободен интернет. Според прес аташето на МОК, подобна цензура е позорна за Комитета, а организаторите в Пекин са можели да вложат повече усилия в работата си.

По време на среща на представители на МОК с китайските власти и с организаторите на събитието в Пекин една от основните теми е била именно наложената от Китай интернет цензура. В момента значителен брой от блокираните уеб сайтове са достъпни, което е и знак, че нещата се движат напред, добавиха от МОК.

Организаторите на Игрите в Пекин отказаха да потвърдят, че ограниченията са били отслабени, казвайки само, че достъпът до мрежата е напълно отворен и свободен. Те заявиха също, че ще спазят обещанията, дадени пред МОК, да осигурят достатъчен достъп.

От Amnesty International коментираха, че отблокирането на сайта им е добра новина, но все още ситуацията е далеч от обещаната от правителството “пълна медия свобода”.

Китайските граждани имат правото на свободен достъп до информация, колкото всеки друг, но въпреки това техните права систематично биват отхвърляни. Китай използва защитна стена (firewall) за извършване на цензура, позната като “Златния щит” – това е набор от методи за блокиране на достъпа до сайтове, смятани от правителството за нежелани.

Повечето от системите, прилагани от Пекин за цензуриране на мрежата, са доста груби: оказва се, че уеб сайтовете не са налични или потребителите биват пренасочвани нарочно към уеб страници, които или въобще не се зареждат, или дават съобщение за грешка.

Освен това сайтове, съдържащи дадени ключови думи или фрази, също биват блокирани, но, като цяло, критериите за забрана на достъпа до даден сайт в страната са доста непоследователни

Коментар