България вече има домейн на кирилица .ею

Българските страници ще имат характерен и отличаващ се профил в интернет пространството на Европа

Българските страници ще имат характерен и отличаващ се профил в интернет пространството на Европа

Всеки в Европейския съюз ще може да регистрира свой домейн на кирилица от 1 юни. EURid, организацията, която поддържа домейна на Европа .eu, заедно с представителството на Европейската комисия в България, официално представиха у нас новия домейн .ею.

„С европейския домейн на кирилица правим голяма стъпка към единния дигитален пазар на Европа, като даваме възможност на всички българи да ползват интернет на родния си език”, заяви Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid.

Всички имена на домейни, регистрирани на кирилица, които използват разширението .eu, ще преминат през процес на уеднаквяване, за да приемат разширението .ею. Така българските страници ще имат характерен и отличаващ се профил в интернет пространството на Европа.

Домейните на кирилица дават много предимства на своите собственици, посочиха от EURid. За гражданите това е по-лесният достъп до интернет на родния им език, тъй като не е нужно да разпознават определен начин на изписване с латински букви на някои по-специфични букви като Ъ, Щ, Я или Ю.

За бизнеса е важно, че домейните много по-точно се индексират от интернет търсачките. Така интернет страницата е по-лесно откриваема за всички и оптимизирана за точната дума, от която се интересуват клиентите.

Коментари по темата: „България вече има домейн на кирилица .ею”

добавете коментар...

  1. :о)

    както е казал класическият Българин в чужбина ПИШИ .кур И ДА БЕГАМЕ…

  2. Стойко

    Някои неща, интернационалност не търпят. Голем праз.

  3. коментатора

    Защо просто не е “.ев” (от Европа) или “.еб” съответно на български. На принципа че номерата на колите ни са съвместими с латинската азбука, защото видиш ли не може да са на кирилица, постепенното сваляне на гащите ще доведе до създаването на домейн, свързан с “…еб…”. От сега искам всички пътни знаци, упътвания, табели на магазини, хотели, учреждения и каквото се сетиш в европейския съюз да бъдат написани и на кирилица!

  4. Anonymous

    Това “.ес” четено на латиница е домейнът на Еквадор. Но можеше да е нещо по-нормално като например “.ед” например. Друг много по-добър вариант беше да е “.ео”. Такъв домейн на латиница няма.

  5. Chip

    Скоро очаквайте “ЪЙ” и “ФЦПЦЩ” домейни.

  6. Иван

    Поредната простотия…..ею ?!?!

  7. Anonymous

    Защо “.ЕЮ”? От какво е съгращение ЕЮ. Не трябва ли да е ЕС поне. И това някаква форма на замазване, че не ни дадаха “.БГ” домейна ли е?

Коментар