HPE иска $3 млрд. от Oracle заради Itanium

Дело за милиарди долари водят HPE и Oracle, заради неясноти около поддръжката на процесора Itanium

Дело за милиарди долари водят HPE и Oracle, заради неясноти около поддръжката на процесора Itanium

Hewlett-Packard Enterprise поиска по съдебен път $3 млрд. компенсация от Oracle, заради отказа на последната да поддържа процесора Itanium в своя софтуер. $1,7 са щетите до момента и още $1,3 млрд. в бъдеще, твърди ищецът.

Делото се води във Висшия съд на Калифорния. През 2012 г. същият съд зае страната на HP и задължи Oracle да продължи да поддържа Itanium. Но поради неясноти в ангажимента на Oracle, се стигна до сегашния съдебен иск за 3 млрд. долара.

Oracle счита, че обещанието й да поддържа Itanium се базира на устна договорка. Компанията обаче не възнамерява да поддържа процесора в дългосрочна перспектива. Именно тази неяснота атакува в съда HPE.

След като през 2009 г. придоби Sun Microsystems, за Oracle стана неизгодно да поддържа чужди сървъри, тъй като самата тя влезе в този бизнес. През 2011 г. Hewlett-Packard обвини Oracle в неправомерно прекратяване на поддръжката на сървъри HP с процесор Itanium.

Преди това, през 2010 г. Oracle повиши двойно цените на своя софтуер за клиенти, които ползват процесори Itanium. Компанията на Лари Елисън направи това с аргумента, че иска да предложи по-добри решения от тези на HP и да завземе пазарен дял.

Коментар