ЕС може да плати масрафа на Microsoft във Финландия

Финландия e крайно недоволна от Microsoft, заради съкращенията, ще търси финансиране от ЕС

Финландия e крайно недоволна от Microsoft, заради съкращенията и неспазените инвестиционни обещания, ще търси финансова помощ от ЕС (снимка: yle.fi)

Решението на Microsoft да съкрати повече от 1300 души във Финландия предизвика остра реакция в страната. Обещанията не бяха спазени, заяви финансовият министър Александър Стъб. Правителството пък ще търси финансова помощ от Европейския съюз, заради уволненията.

В края на май Microsoft обяви, че възнамерява да намали числеността на персонала си с 1850 души, от които 1350 в момента работят във Финландия. Компанията предприе тази стъпка в рамките на план за значително редуциране на бизнеса с мобилни телефони.

„Разочарован съм, че Microsoft не спаси обещанията си. Така например, компанията обеща да построи център за данни, но неправи това”, коментира Александър Стъб, финансов министър на Финландия, цитиран от британския Телеграф.

По неговите думи, правителството на Финландия възнамерява да проведе сериозни разговори с Microsoft, за да издейства от корпорацията помощ за уволнените служители при намиране на нова работа.

Същевременно, министерството на икономиката и заетостта на Финландия съобщи, че подготвя заявка за получаване на финансова помощ от Европейския съюз, заради съкращенията на работни места от Microsoft. Оли Рен, финландският министър на икономиката, заяви, че знанията на висококвалифицираните специалисти, уволнени от Microsoft, трябва максимално бързо да намерят приложение.

Финландия ще се обърне за финансова помощ към Европейски фонд за приспособяване към глобализацията, съобщи местното издание FinlandTimes. Така в крайна сметка данъкоплатците в ЕС може да платят авантюрата на ИТ гиганта в скандинавската страна.

През 2014 г. Microsoft купи телефонния бизнес на Nokia, която очевидно изпитваше сериозни проблеми в конкуренция с Apple и доставчиците на Android смартфони. Преди това обаче финландската компания назначи за CEO Стив Елоп от Microsoft, когото мнозина виждаха в ролята на троянски кон в Nokia, и загърби собствената си мобилна платформа за сметка на Windows Phone.

Експериментът с Windows се оказа неуспешен и Nokia продаде телефонния си бизнес на Microsoft за сума от 5,4 милиарда евро. Две години след сделката резултатите от бизнеса с Lumia смартфони са незадоволителни, а Microsoft реши да продаде придобитите активи от Nokia за 350 милиона долара.

Последваха и съкращенията на служители, с което чашата преля и финландското правителство наруши добрия тон, като обвини пряко Microsoft, че не спазва обещанията си. Според анализатори, пропадането на телефонния бизнес на Nokia е довело до сериозни затруднения в икономиката на страната.

Коментари по темата: „ЕС може да плати масрафа на Microsoft във Финландия”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  Браво на либералите – значи M$ реди провали и свинщини, а данъкоплатеца го викат на касата.

 2. :о)

  Затова трябват договори, а не обещания.
  Майкрософт с първото изявление че ще купува Нокия, каза че ще запази персонала.
  …до следващия ден за заплати 🙂

 3. Йордан

  Съкратените спокойно могат да дойдат в България, че и без това доста сме закъсали за висококвалифицирани кадри. Предполагам, че ако знаят добре английски, най-много за 15-тина ще си намерят хубава и добре платена работа.

 4. 3m

  Обещанието културен отказ …

 5. Аркан

  Затова в бизнеса не трябва да се вярва на обещания, особено, ако са дадени от алчните корпорации, в случая – Microsoft!

Коментар