Пазарът на работни станции в ЕМЕА „заспа”

Продажбите на работни станции тази година в региона ЕМЕА ще нараснат само с 1%

Продажбите на работни станции тази година в региона ЕМЕА ще нараснат само с 1% (снимка: HP)

Доставките на работни станции в региона ЕМЕА (Европа, Близък изток и Африка) са нараснали едва с 1,5% през 2015 г., достигайки 1,18 млн. броя, по данни на IDC.

Не се очаква сериозно раздвижване през настоящата година – продажбите ще се увеличат с 1% до 1,19 млн. устройства, прогнозира анализаторската компания.

Приоритет за корпоративните потребители при формиране на бюджета за 2016 г. е преходът към Windows 10. Това несъмнено затормозява процеса на обновяване на работните станции, поне за първото полугодие, коментира IDC.

Силно ограничени ще бъдат разходите за покупка на работни станции в развиващите се страни от EMEA, които все още страдат от геополитическата нестабилност и падането на цените на петрола, се отбелязва в анализа.

В по-далечна перспектива, към 2017 г. на пазара за работни станции в ЕМЕА се очаква 3-процентен ръст, като продажбите ще достигнат 1,22 млн. броя. По-високият ръст ще се запази и през 2018 г., когато в страните от региона ще бъдат продадени 1,26 млн. работни станции, прогнозира IDC.

Коментар