РС пазарът с по-голям от очаквания спад тази година

През първото тримесечие на 2016 г. продажбите на РС са намалели с 12,5% спрямо същия период на миналата година

През първото тримесечие на 2016 г. продажбите на РС са намалели с 12,5% спрямо същия период на миналата година

Пазарът на персонални компютри ще регистрира по-голям от очаквания спад тази година, съгласно нова прогноза на IDC. Анализаторите очакват спад от 7,3% вместо обявените по-рано 5,4%.

През първото тримесечие на 2016 г. продажбите на РС са намалели с 12,5% спрямо същия период на миналата година. По-рано IDC прогнозира спад от 11,3% за периода януари-март на текущата година. Причини за увеличения спад са слабите валути и политическата неопределеност.

Натискът от страна на смартфоните и таблетите, които стесниха позициите на персоналните компютри като основно средство за достъп до интернет, намалява, но това не води до оживление на РС пазара, отбелязват анализаторите.

За петгодишния период, който приключва през 2020-та, пазарът на РС ще отбележи спад от 0,5%, прогнозира IDC. Тази стойност е резултат от наслагване на две тенденции – развитите пазари ще регистрират 2,1% спад в продажбите на РС, докато на развиващите се пазари ще се наблюдава ръст от 0,9%.

Коментари по темата: „РС пазарът с по-голям от очаквания спад тази година”

добавете коментар...

  1. :о)

    Никой не прави оценка на Българския ПС пазар
    Кризата е страшна, всяка верига, магазин, онлайн магазин сваля гащи…а Българина никакъв го няма…храна и лекарства, друго не се продава в тази страна 🙂

  2. Йордан

    Съвсем нормално е да няма търсене на персонални компютри и лаптопи.

    Първо че масовият софтуер няма нужда от мощен хардуер. Не само това, в момента 90% от софтуера въобще не се възползва от това, че процесорите имат 2-4 или повече ядра.

    Второ, пред последните 4-5 години хардуерът почти не е мръднал като производителност. Изключения правят единствено видеокартите, които продължават да се развиват с бързи темпове.

  3. Saevar

    60% от хората пишат на компютър с по 1 пръст, на такива като им дадеш по 1 смартфон от около 5 инча са си тип топ и не им трябва компютър така че да свикват с пазарния спад….

Коментар