Марк Зукърбърг насочва Африка към програмирането

Благотворителният фонд на Марк Зукърбърг осъществи първата си голяма инвестиция. Chan Zuckerberg Initiative, основан от създателя на Facebook и неговата съпруга, вложи десетки милиони долари в стартъпа Andela, който търси и обучава програмисти в Африка.

Andela се базира в САЩ, но оперира на международната сцена. В поредния рунд на финансиране тя е привлякла 24 милиона долара, голяма част от които идват от фонда на Зукърбърг с бюджет от 45 млрд. долара. Към стартъпа интерес проявява и Google Ventures, твърди CNET.

Дейността на Andela е свързана с откриване на таланти от Нигерия и Кения, владеещи различни езици за програмиране, вкл. ориентирани към интернет. След намиране на подходящи кандидати, компанията организира обучение, за да развие необходимите им качества и навици.

По думите на Марк Зукърбърг, хората със способности са разпределени равномерно по Земята, но жителите на Европа и САЩ имат няколкократно по-голям потенциал за реализация, в сравнение с тези в държавите от третия свят. Компанията Andela иска да изравни възможностите на европейците и африканците и именно с това е привлякла вниманието на младия милиардер от САЩ.

Фондът Chan Zuckerberg Initiative беше основан през декември 2015 г., веднага след раждането на дъщеричката на Марк и Присила. Щастливите родители заявиха тогава, че ще насочат 99% от своите Facebook акции към благотворителни цели. Инвестицията в Andela се явява първата сериозна стъпка в тази посока.

Коментар