Готов е новият безжичен стандарт Bluetooth 5

Bluetooth 5 ще обезпечи четири пъти по-голям радиус на действие и два пъти по-висока скорост на предаване на данни, в сравнение с Bluetooth 4

Bluetooth 5 ще обезпечи четири пъти по-голям радиус на действие и два пъти по-висока скорост на предаване на данни, в сравнение с Bluetooth 4

Нова версия на безжичния стандарт Bluetooth внася значително подобрения в популярната технология. Версия 5 се явява първото голямо обновление на Bluetooth от седем години насам.

Консорциумът Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG), който се занимава с разработката и налагането на Bluetooth и обединява над 30 хиляди компании, представи тази седмица ново поколение на стандарта. Устройства с Bluetooth 5 се очакват на потребителския пазар до края на 2016 г. или началото на 2017 г., съобщават от организацията.

Bluetooth 5 ще обезпечи четири пъти по-голям радиус на действие, два пъти по-висока скорост на предаване на данни и до осем пъти увеличение на капацитета на безконтактното радиопредаване, в сравнение с Bluetooth 4.

Благодарение именно на увеличения  капацитет, през Bluetooth ще може да се предава по-сложна, интелигентна информация. Това ще доведе до промяна в начина на взаимодействие на Bluetooth устройствата – моделът на създаване на двойки ще отстъпи място на т.нар. безконтактни съединения, поясняват от Bluetooth SIG.

Към края на десетилетието доставките на устройства с поддръжка на Bluetooth ще достигнат 371 млн. броя в световен мащаб, прогнозира ABI Research. В резултат на осемкратното увеличение на капацитета на радиосъобщенията, Bluetooth 5 ще отвори пътя за разпространение на радиомаяци и услуги, свързани с местоположение, в сферите на автоматизацията, промишлеността и предприемачеството.

В момента в света има около 8,2 млрд. Bluetooth устройства. Пускането на Bluetooth 5 ще допринесе през 2020 г. безжичната технология да се ползва от всяко трето устройство в категорията „интернет на нещата” (IoT), казва Марк Пауъл, изпълнителен директор на Bluetooth SIG.

Коментар